TOKOM vanredne sednice Skupštine opštine, sazvane na zahtev prvog čoveka lokalne samouprave Radosava Vasiljevića, odbornici u Novoj Varoši su izglasali odluku o odustajanju od zajma za izgradnju centralne gradske toplane na biomasu. Tako je van snage stavljena skupštinska odluka s kraja minule godine kojom je - na predlog Nadzornog odbora firme "Energija Zlatar NV" - ovom preduzeću data saglasnost za učešće u "Programu podsticanja obnovljive energije: Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", iz zajma koji je Nemačka razvojna banka odobrila našoj zemlji.

Po prvobitnom planu, pomenuta firma je dva miliona i 970.000 evra trebalo da iskoristi i za rekonstrukciju gradskog toplovoda, a novac bi se vraćao do 2039. S obzirom na to da bi polugodišnja rata iznosila 82.750 evra, procenjeno je da se radi o prevelikom zalogaju za grad sa padina Zlatara.

PROČITAJTE JOŠ - Celo Polimlje grejaće biomasa

- Okolne opštine Priboj, Prijepolje, Bajina Bašta i Arilje će prihvatiti ovu obavezu jer nemaju drugo rešenje, a nama je iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima savetovano da odustanemo jer besplatno možemo da dobijemo toplanu na biomasu snage 2,2 megavata, vrednu 250 miliona, bez dinara učešća lokalne samouprave. S obzirom na to da ovde nema mnogo korisnika daljinskog grejanja, sasvim nam odgovara najavljeni kapacitet od oko 55.000 kvadrata, jer ćemo stanove i poslovni prostor zagrevati jeftinije - objašnjava prvi čovek Nove Varoši Radosav Vasiljević.

Kaže, projektom obnove OŠ "Živko Ljujić" je predviđena i rekonstrukcija kotlarnice sa koje će toplotu dobijati i gradska dvorana, bivši objekat Tehničke škole u kojem je sada Gimnazija, te zgrada Opštine.

- Na osnovu prethodne odluke su obavljena neka ispitivanja i urađeni projekti za zidanje na placu nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Radnik". Pribavili smo i četiri odobrenja, ali je ostala sporna finansijska opravdanost, odnosno pitanje da li imamo pravo da našu decu zadužimo za naredne dve decenije - prenosi direktor firme "Energija Zlatar NV" Zoran Đokić, precizirajući i to da će rekonstruisana kotlarnica u OŠ "Živko Ljujić" moći da greje bezmalo pola Nove Varoši.

Ipak, zbog specifičnosti ovdašnje klime i zimskih temperatura često i ispod 20 stepeni u "minusu", zadržaće postojeće kotlove na mazut, ili će ih u najboljem slučaju zameniti onima koji koriste gorivo sa manje sumpora.