Krov nad glavom za 40 porodica: Uručeni ključevi stanova izbeglicama u Somboru

J. BEKIĆ

24. 01. 2020. u 23:28

Кров над главом за 40 породица: Уручени кључеви станова избеглицама у Сомбору

Izbegličke porodice sa Dačićem i donatorima

Ključeve stanova u naselju Nova Selenča danas im je uručio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica

SAMO oni koji su oterani sa svojih ognjišta mogu da znaju kako se mi sada osećamo. Konačno imamo svoj dom. Prošle su godine, decenije potucanja po tuđim pragovima, i malo je reći da smo srećni što smo to ostavili iza sebe. Najvažnije je to što moja unučad sad imaju svoj krov nad glavom.

Tako priča Đorđe Popović, izbeglica iz Josip Dola kod Ogulina u Hrvatskoj. Njegova porodica je jedna od 40 raseljnih familija iz Hrvatske i BiH koja se skućila u Somboru, u okviru Regionalnog stambenog programa. Ključeve stanova u naselju Nova Selenča danas im je uručio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

- Ključeve svog doma dobili su sugrađani koji su, bežeći od ratne stihije na prostorima bivše Jugoslavije, našli mir i utočište u Srbiji - rekao je Dačić. - Od tih tužnih događaja prošlo je i više od 20 godina, ali Srbija je tek danas u prilici da im pomogne da dobiju pristojan dom za svoje porodice.

Dačić je ukazao na to da još uvek postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima, i da smo svedoci stalnih pritisaka i zamena teza u međusobnim odnosima. Podsetio je da se još traga za nestalima i da još uvek mnoge porodice čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.

Pročitajte i: Dačić uručio ključeve stanova za 10 izbeglih porodica: Novi domovi u Brusu

- Zato, sa ovog mesta, želim da vam uputim poruku nade i zamolim da slavimo život. Da ovaj dan bude vaš novi početak na putu ka nekoj lepšoj i bezbrižnijoj budućnosti, za koju svi mi u Vladi naporno radimo - istakao je Dačić.

Ivica Dačić je podsetio da je Srbija sa EU ostvarila uspešnu saradnju oličenu upravo u Regionalnom stambenom programu, čiji je cilj da stambeno zbrine i obezbedi sve porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Ovi stanovi su deo "Potprojekta 4", čija je vrednost veća od 18 miliona evra, od kojih je više od 16 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa.

DONATORI

Program stambenog zbrinjavanja izbeglica finansiran je kroz donatorska sredstva. Prema rečima Ivice Dačića, veliku zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji kao najvećem donatoru, ali i svim državama pojedinačnim donatorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Дачо

25.01.2020. 07:12

što pre uselite ljude u stanove to pre sprečavate odlazak istih iz zemlje