STANARI Dositejeve ulice u kući sa brojem 11, koji su pre godinu i po ostali bez krova nad glavom usled kopanja temelja na susednoj parceli sa brojem 9, treći put traže finansijsku pomoć od Grada, jer su i dalje primorani da žive kao podstanari. Prethodna pomoć od po 110.000 dinara, koju je dobilo svih 12 porodica u julu 2019, istekla je, pa su bili primorani da se opet obrate Gradu.

Već umorni od seljakanja i potrage za smeštajem, stanari su, za razliku od ranije, spremni da pregovaraju sa investitorom "Astra plan", zbog čijih se nelegalnih građevinskih radova obrušio čitav zid, ali insistiraju na bankarskoj garanciji.

PROČITAJTE JOŠ - DRAMA U NOVOM SADU: Kopanje temelja srušilo zid, 11 porodica bez krova nad glavom! (FOTO)

Njihov predlog je, kako ističu, da "Astra planu", ukoliko obezbedi bankarsku garanciju, dozvole da sruši postojeći objekat i na tom mestu izgradi novu stambenu zgradu i stanove za svih 12 porodica, kako za one na levoj strani, gde je srušen zid, tako i za one na desnoj, neoštećenoj strani.

Advokat Tanja Arsić, pravni zastupnik dela stanara u Dositejevoj 11, kaže da je na gradilište u broju 9 stavljeno opterećenje, što znači da su investitoru i izvođaču radova zabranjeni dalji radovi dok se ne okončaju parnični postupci koje su stanari pokrenuli protiv njih za naknadu štete i zbog neplaćenih zakupnina.

- Ako daju bankarsku garanciju, biće im dozvoljeno da nastave sa radovima na parceli broj 9 i da grade na broju 11 - predočava Arsićeva, i napominje da se mora poštovati postojeći urbanistički plan, po kome bi na mestu srušenog objekta mogla da se gradi zgrada sa prizemljem, dva sprata i potkrovljem. - Stanari nisu uticali na nastalu štetu i moraju biti obeštećeni.

Bez krova nad glavom ostalo 12 porodica,foto N.Karlić

Zastupnik "Astra plana", advokat Strahinja Selaković, kaže da je investitor voljan da urušeni objekat na levoj strani u Dositejevoj 11 sruši i napravi novi, u istim gabaritima, ali da stanari ne pristaju na to.

- Insistiraju na tome da nove stanove dobiju i porodice čiji su stanovi na desnoj, neoštećenoj strani, a ti stanovi nisu legalni - predočava Selaković. - Stanari nam nisu dostavili kvadraturu koju potražuju.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ "DOSITEJEVA 11": Bez jednokratne pomoći!

SUDSKI POSTUPAK

PROTIV šest osoba za koje se smatra da su odgovorne za rušenje zida u Ulici Dositejevoj 11 usled nelegalnih građevinskih radova, Osnovno javno tužilaštvo je podnelo optužni predlog. Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i građenje bez građevinske dozvole, čime su izazvali veliku materijalnu štetu.

Od 16. septembra prošle godine su bila zakazana dva pretresa, ali nisu održana, jer, kako saznajemo, uvek neko od okrivljenih nije došao.

foto N.Karlić

NADAJU SE DA ĆE GRAD POMOĆI

IŠTVAN Žiga, jedan od stanara, koji se sa porodicom, na sopstvenu odgovornost, i pored zabrane građevinske inspekcije, vratio u stan na desnoj, neoštećenoj strani, kaže da očekuju da će im, pored finansijske pomoći, grad pomoći i da trajno reše problem.

- Iako nema nikakvu obavezu, Grad nam je već dva puta izlazio u susret - kaže Žiga. - Naša agonija traje već godinu i po i nadamo se da će se uskoro rešiti.