U BRAKU smo 71 godinu, a 80 godina u ljubavi. Odrasli smo jedno kraj drugog, delile su nas samo dve kuće, zajedno smo išli u školu. Volimo se kao i prvog dana. Imali smo po 17 godina kada smo se uzeli. Zato sada imamo dve ćerke i sina, pet unučadi i pet praunučadi. Ovako, za "Novosti", priča Dimitrije (88) Vatković, iz Dublja, kod Svilajnca, koji će sa Dragicom (88) 29. januara obeležiti 71 godinu braka. Sada će to biti simbolično, jer su 18. avgusta prošle godine u restoranu "Rujna zora" u Grabovcu "na veliko" proslavili dijamantsku svadbu. Dva dana pre njihove svadbe na jednom beogradskom splavu unuk Miloš (30) pravio je svadbu sa Tunišankom Amani.

Dragica i Dimitrije dan započinju poljupcem, a svakog dana idu na kafu u Svilajnac "mercedesom", koji vozi Dimitrije. On kaže da bi svoju izabranicu i dan-danas vodio po svetu, ali ne može, jer se ona teško kreće.

- Mnogo bih voleo kada bismo mogli da se podmladimo. Toliko mi je žao što je prošla mladost. Znam da je to nemoguće. Ipak sam srećan, jer se nas dvoje toliko volimo da kad nas pogodi neka ljubavna pesma, odmah nam krenu suze. Takve ljubavi su veoma retke - dodaje vitalni dekica dok mu glas podrhtava od suza koje pokušava da sakrije.

Pročitajte još - Ovo je tajna srećnog i dugovečnog braka: Zahvaljujući njoj ostaćete duže zajedno

Dragicu, takođe na ivici suza, ozari osmeh dok se sećala lepih dana. Dimitrije, kaže, nikada nije zaboravio njen rođendan, ni druge važne datume, a celog života ju je obasipao poklonima i pažnjom.

- U kasnijim godinama najvažnija je tolerancija. Oboje smo tolerantni. Doduše, ja sam umela da budem ljubomorna ako bi gledao neku drugu ženu...

- To mora da se prođe. Ali, nismo se ljutili jedno na drugo, niti smo se svađali. Krevet nas je uvek mirio - prekida je vragolasti Dimitrije.

Dragica i Dimitrije čuvaju uramljenu sliku sa venčanja,foto Z.G.

Vredni Vatkovići, koji su radni vek proveli u Francuskoj, znali su da su jedno za drugo još dok su u kolu razmenjivali usplamtele poglede. Bili su srećni, kažu, što su mogli da se drže za ruke dok su igrali.

- Posle bismo malo stajali na kapiji i pričali. Kao za inat, moja baba je uvek sedela ispred kuće i nisam mogla da ga poljubim - priseća se Dragica.

PROSIDBA

DIMITRIJE kaže da je jedne večeri sa ocem Božidarom i majkom Stojanom otišao kod Cenića da isprose Dragicu. Njen deda nije hteo da da njivu u miraz, pa su se vratili bez mlade. Ubrzo su ponovo otišli da je prose, a Dragičini su pristali na miraz. Dimitrije kaže da bi je uzeo i da njeni nisu pristali da daju njivu.

Dijamantska svadba Vatkovića,foto privatna arhiva

PUNA KUĆA

DRAGICA kaže da joj nije bilo lako kada se udala, jer je došla u punu kuću. Pošto je bila najmlađa, morala je sve da sluša, ali i da pomaže oko velikog imanja i punih staja i obora.

- Mnogo sam ga volela, pa sam se uklopila i ništa mi nije bilo teško - iskrena je Dragica.