PRODAJEM dedovinu, svetinje, obraz i dušu! A sve to zbog pojedinaca koji su na vlasti kako u kosovskim, tako i u srpskim institucijama na našem Kosovu i Metohiji!

Ovako glasi deo nesvakidašnjeg oglasa koji je na drvenoj tabli postavio u dvorištu porodične kuće Nenad Nedeljković (35), medicinski tehničar iz Lapljeg Sela. Sa suprugom Danijelom (28) ima tri ćerkice, Nataliju (11), Katarinu (10) i šestogodišnju Helenu, a revoltiran je pre svega zbog nepravde kojoj je izložena većina srpskih žitelja na KiM. Zaposlen kao ložač u Opštini Kosovo Polje, Nenad kaže da se na ovaj nesvakidašnji oglas odlučio jer ne može više da podnese nepravdu koja se odnosi uglavnom na raspodelu pomoći, ali i dodeljivanje radnih mesta na Kosovu i Metohiji, jer osim što mu je supruga bez posla, ni on ne radi u svojoj struci.

- Predsedniče Vučiću, pomagaj ili će naše Kosovo ravno pusto ostati - nastavak je pomenutog oglasa, a Nenad u razgovoru za naš list kaže da je uveren "da predsednik Vučić ne zna veći deo istine i realne situacije u srpskim sredinama na Kosmetu". Revoltiran je jer mu se kuća nalazi preko puta bolnice u Lapljem Selu, a ni on ni supruga ne rade u struci, pa i zbog toga razmišlja o odlasku sa KiM.

- Ne mogu da prežalim što su moji roditelji bili primorani da odu odavde jer bukvalno nisu mogli da prežive. Prodali su jednu manju njivu i otišli kod moje braće u okolinu Beograda - dodaje Nenad, koji kaže da njegovo oglašavanje nema veze sa politikom jer je i sam aktivista SNS.

PROČITAJTE JOŠ: I česmovača kao sa izvora: Žitelji Rače konačno dobili postrojenje za preradu vode

Nenad priznaje da je njegova objava oglasa na društvenim mrežama izazvala lavinu i pozitivnih i negativnih komentara, ali je, kaže, uveren da negativne komentare pišu oni koji ne znaju realnu situaciju na Kosovu i Metohiji. Pogotovu što lokalni čelnici serviraju svoj deo "istine" koja, kako kaže, može biti sagledana iz više uglova. I dok pojašnjava da se i njegova supruga slaže sa objavom koju je postavio u dorištu, a koja je privukla veliku medijsku pažnju, Nenad smatra da preostali Srbi na Kosmetu moraju biti pravednije sagledavani i da je to, po njegovom mišljenju, suštinski razlog zbog kojeg se ne vraćaju ni raseljeni.

I dok su komentari povodom Nenadovog "oglasa" na društvenim mrežama različiti, meštani Lapljeg Sela uglavnom podržavaju komšiju. Kažu da potiče iz čestite porodice i da su mu i roditelji bili požrtvovani i vredni, kao i on sam.

Nenad sa porodicom

NEGDE RADE SVI, NEGDE NIKO

STRAŠNO me pogađaju takve objave o najavi selidbe naših ljudi, jer znamo da je to činjenica, da su u jednoj kući, recimo, svi ukućani zaposleni, a u drugoj niko ne radi, iako imaju, recimo, po troje, četvoro i petoro dece. Imam komšije preko puta, mladi bračni par koji su visokoobrazovani, imaju troje dece, a nemaju stalan posao. Nažalost, mnogo je takvih porodica ovde - pojašnjava Gordana Đoić, predsednica Udruženja "Avenija".

Ona kaže da je svesna činjenice da ne može država svima da obezbedi posao, ali da se, kako ističe, mora raditi na malim porodičnim biznisima koji bi trebalo da budu ravnomerno sagledani.

JOŠ JEDNA TABLA

POSLE Nenadovog oglasa, u Lapljem Selu nadomak Gračanice osvanula je još jedna tabla o prodaji kuće i odlasku petočlane porodice čiji su članovi, kako saznajemo, nezadovoljni nedavnom raspodelom poljoprivredne mehanizacije koju je donirala Vlada Srbije meštanima, a raspodelu sprovela vlast na lokalu.