POSAO ZA 1.100 ŠUMADINACA: Svetske fabrike uskoro počinju sa radom nadomak Kragujevca

M. ĐOŠOVIĆ

08. 10. 2019. u 10:52

ПОСАО ЗА 1.100 ШУМАДИНАЦА: Светске фабрике ускоро почињу са радом   надомак Крагујевца

"Janfeng"

U kragujevačkoj slobodnoj zoni završene hale svetskih fabrika za proizvodnju auto-delova

DVE svetski poznate i priznate kompanije za proizvodnju auto--delova - španska "Teknija" i kineski "Janfeng" - u slobodnoj zoni "Šumadija" nadomak Kragujevca su izgradile svoje fabrike u kojima će zaposliti čak 1.100 radnika.

Na oko 5.500 kvadratnih metara, pod krovom se nedavno našla i fabrika španskog dobavljača kompanije "Fijat-Krajsler automobili", kao i fabrike automobila pomenute grupacije u Kragujevcu. Uskoro će početi instaliranje najmodernije opreme, pa se start serijske proizvodnje, sa prvih 100 radnika, očekuje početkom naredne godine. "Teknija" će, inače, u slobodnoj zoni "Šumadija" zaposliti ukupno 300 ljudi.

Kinezi su zaposeli oko 20.000 kvadratnih metara i serijsku proizvodnju započinju već narednog meseca. Kao globalni lider u izradi automobilskih enterijera, u Kragujevcu će isprva zaposliti 200 ljudi i taj broj će postepeno povećavati - do najavljenih 800. O tome koliko je ovo velika i prestižna investicija, svedoči i činjenica da će se upravo u srcu Šumadije praviti komponente koje se ugrađuju u unutrašnjost "Mercedesovih" automobila visoke klase.

"Janfeng" je izgradio 110 fabrika u dvadesetak zemalja i angažuje više od 32.000 radnika. Stručnjaci ove kompanije sami dizajniraju, razvijaju i proizvode delove za automobile, a pogoni su im opremljene najsavremenijom opremom.

PROČITAJTE I: Stubovi Franca Jozefa još čekaju neimare


- Ovim investitorima smo ponudili potpuno opremljene lokacije u Zoni i, potom smo intenzivno sarađivali pri realizaciji njihovih investicija - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić, i naglašava da su svi oni koji su ovde počeli biznis zadovoljni poslovnom klimom i obučenošću radnika u Kragujevcu i okolini.


INVESTITORIMA VEĆ TESNO

S OBZIROM na najave da je za izgradnju fabrika u Kragujevcu zainteresovano još nekoliko poznatih svetskih kompanija iz metalskog komleksa, koje u svom proizvodnom procesu koriste najsavremeniju IT tehnologiju, odbornici Skupštine grada su krajem prošlog meseca odlučili da slobodna zona "Šumadija" bude proširena za još pet hektara. Biće opremljena i radna zona "Feniks", te Korman polje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije