LEPOTA I NEOBIČNOST ETNO-KUĆE U RONDI: Supružnici sami oslikali svoj nameštaj

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 10. 2019. u 18:15

ЛЕПОТА И НЕОБИЧНОСТ ЕТНО-КУЋЕ У РОНДИ: Супружници сами осликали свој намештај

Foto Z. Gligorijević

Gradili su je desetak godina i sve su uradili sami, osim ognjišta, koje im je uradio zidar, i krova koji su uradili majstori

SELO Ronda kod Svilajnca, koje ima oko 160 domaćinstava, ukrašeno je velelepnim kućama, jer veći je deo meštana, na privremenom radu u inostranstvu, u njih uložio na hiljade i hiljade evra devizne ušteđevine. Etno-kuća od pedesetak kvadrata Zorana i Vesne Vučković ne spada u te "hacijende", ali se svakako izdvaja po svojoj lepoti i neobičnosti. Supružnici su je gradili desetak godina i sve su uradili sami, osim ognjišta, koje im je uradio zidar, i krova koji su uradili majstori. Sav nameštaj uradili su kreativni i ambiciozni Vučkovići.

- Hteli smo da kupimo staru kuću moravskog stila, pa da je obnovimo, ali sve koje smo našli nagrizao je sipac. Sada nam je još draže što smo je sami sagradili. Kupili smo i pet starinskih, metalnih kreveta, koje smo preuredili i na koje smo naročito ponosni. Dva smo kupili u Plažanu od porodice čija ih je baka 1923. godine dobila iz Amerike, kao svadbeni dar. Mesec dana smo ih reparirali. Najteže nam je bilo da uradimo slikane motive, jer su se jedva uočavali, ali sam pronašao na internetu, pa smo radili po tom motivu - kaže Zoran.

Pročitajte još - RAJ U MILIVI: Etno-kuća "Leka" Klisura kod Despotovca

Njegova supruga Vesna dodaje da je svih pet kreveta u istom stilu i da su svi iz perioda pre Drugog svetskog rata.

- Još smo ponosniji na komodice i šifonjer koji smo pravili od četiri vrste drveta. Nesumnjivo je da se ističu abonos, odnosno crni hrast koji je vađen iz Morave, i drvo jagnjet s čvorićima - ponosno će Vesna.


Vučkovići u jednoj od soba Foto Z. Gligorijević

Vučkovići imaju i zbirku etno-stvari, jer su ih kupovali kad god su mogli. Kolekciju čini nekoliko radija "lampaša" iz pedesetih godina prošlog veka, među kojima je i jedan iz 1947. godine, koji još uvek rade, zatim klepetuše, zvona, gasne lampe iz nekadašnjeg rudnika u Plažanu, nošnje, ćilimi...

Pročitajte još - Raj za domaće turiste

Vredni Vučkovići počeli su i da obnavljaju čatrlju Zoranovog dede Stanka Milovanovića, koja se nalazi u istom dvorištu, koja je rađena od blata i slame pre sedam decenija. Deo iza nje zatvoriće drvenim oblicama, a u tom prostoru izložiće zaprežna kola i čeze, jer je, kažu, grehota da se zaboravi srpska tradicija. Pored planiraju da naprave i starinsku pekaru.

VIOLINE

ZORAN kaže da ne razume ljude koji su zadovoljni jednim poslom i kada ga završe dođu kući da spavaju. On je radio "pedeset stvari u životu" - ikonostase, crkve, kapele, slikao, čuvao pčele... Pre 12 godina počeo je da izrađuje violine, a zanat je naučio kod Miroslava Marinkovića (77). Godinu i po dana svakog drugog vikenda odlazio je kod njega u Gamzigradsku banju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije