KOMUNALNI inspektori i komunalna policija pojačali su kontrolu odlaganja smeća na području grada, a otkako je u julu stupila na snagu izmenjena i dopunjena odluka o održavanju čistoće u gradu i povećane kazne za nepropisno odlaganje smeća, devetoro sugrađana zatečenih na licu mesta, kažnjeno je sa po 25.000 dinara, a istovremeno je izrečen i veliki broj upozorenja.

Da divlje deponije u gradu niču kao pečurke posle kiše, svedoči i podatak Gradske uprave za inspekcijske poslove, da su inspektori i komunalni policajci prekršioce zatekli na Limanu, Podbari, Detelinari, Telepu, Salajci, Klisi, užem jezgru grada i Petrovaradinu.

PROČITAJTE JOŠ - Fijakeri u Somboru će raditi po novom Pravilniku

- Istovremeno su u JKP "Čistoći", izdali 298 naloga da se ukloni otpad koji je nepropisno odložen, a počinioci nisu zatečeni na licu mesta - predočavaju u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, i ističu da će i u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu.

S druge strane u JKP "Čistoća" kažu da se divlje deponije stvaraju velikom brzinom i svuda po gradu, te da ih je teško sve evidentirati.

- Svakodnevno se suočavamo sa problemom divljih deponija od onih najmanjih od po nekoliko kubika, pa i onih najvećih, po više od 100 kubika smeća na jednoj lokaciji - kaže Vladimir Zelenović, direktor "Čistoće". - Inspekcija nam svakodnevno dostavlja naloge za uklanjanje divljih deponija u svim delovima grada, i mi postupamo po tim nalozima. To radimo i bez njihovog naloga u svakodnevnom, celodnevnom obilasku terena, o čemu svedoče i naše objave na sajtu, kao i fejsbuk-stranici našeg preduzeća.

Navodeći primere najčešćih lokacija divljih deponija, Zelenović kaže da se one od po nekoliko kubika konstantno pojavljuju u ulicama Boška Vrebalova, Olge Petrov, Nadežde Petrović, Vojvode Knićanina i brojne druge. Deponije od stotinu i više kubika stvaraju se na Temerinskom putu, Živojina Ćuluma, Dunavske divizije...

- Stalna je pojava da se na mestu gde je deponija uklonjena, brzo stvori nova - tvrdi Zelenović. - Svakog dana uklonimo male deponije sa 30 do 40 lokacija, a godišnje sa 12.500 mesta i moram naglasiti da se u tom procesu mesečno ukloni oko 900 kubika smeća, odnosno oko 11.000 kubika godišnje.


KAZNE

ODLUKOM o održavanju čistoće, predviđene su i novčane kazne. Novčana globa za pravno lice je 150.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu 25.000 dinara. Preduzetnici ako neodgovorno bacaju otpad platiće kaznu i iznosu od 75.000 dinara, a građani 25.000 dinara.