NEMAC Klas Brešlinghaus (29), elektroinženjer iz Frankfurta, ima neobičan hobi, voli da putuje svetom, i to peške. Zbog toga je uzeo neplaćeno odsustvo od godinu dana u tamošnjim železnicama, kako bi prepešačio put od Frankfurta do Istanbula. Na toj ruti, Klas je prošao kroz nemački Regenzburg, Pasau, Linc, Beč, pešačio je kroz susednu Slovačku, posetio Bratislavu, Budimpeštu... Put ga je dalje vodio prema Baji, gde se spustio do granice sa Srbijom, kod Bačkog Brega, i zatim ušao u Srbiju. U Apatin je stigao pre tri dana, i odlučio da se kratko zadrži u "gradu piva".

- Lepo se osećam u Srbiji, Apatinci su veoma ljubazni, ponudili su me apatinskim pivom, domaćom rakijom, a probao sam i riblji paprikaš. Veoma sam impresioniran gostoprimstvom - kaže Klas.

Inače, na put je krenuo sa kolicima na dva točka u kojima se nalaze šator, telefon, pribor za higijenu i malo garderobe. Svakodnevno prelazi od 30 do 40 kilometara, a jednočasovnu pauzu pravi tačno u podne, nakon čega pešačenje nastavlja do sumraka, kada postavlja šator u kojem provodi noć.

- Na put sam krenuo početkom juna. Ispratila me je porodica, majka, otac, mlađi brat i sestra - veli Klas, i dodaje da, iako zabrinuti, njegovi najbliži ga podržavaju u ovom nesvakidašnjem poduhvatu.

Podržavaju ga i njegove kolege na poslu, u nemačkoj železnici (Deutsche Bahn) kako bi realizovao svoju zamisao.

Pročitajte još: Nemac pešice krenuo na Olimpijske igre

Za putovanje koristi biciklističke staze uz Dunav, a do Apatina je, za dva i po meseca, prevalio više od 1.450 kilometara. Na putu se, kako kaže, susretao sa raznim ljudima. Samo su mu u Nemačkoj i u Srbiji vozači nudili pomoć jer su mislili da je imao nezgodu sa biciklom i da zbog toga pešači.

 Klas sa kolicima i neophodnim priborom - Foto J. B.


Iako na putu isprobava lokalne specijalitete i pića, Klas najviše konzumira voće i povrće. Nada se da će uspešno stići do svog cilja - Istanbula.

DNEVNE BELEŠKE

KLAS na putu vodi beleške, svojevrsni dnevnik, koji nakon pustolovine namerava i da objavi. Kad god ima priliku i pristup internetu kontaktira s porodicom i prijateljima, kojima redovno šalje fotografije i poruke. Posle Apatina, planira da poseti Novi Sad i Beograda, nakon čega će odlučiti da li će put Istanbula krenuti kroz Makedoniju ili će pustolovinu nastaviti preko Rumunije i Bugarske.