Vladičanski dvor na proleće novo ruho

J. SIMIĆ

05. 08. 2019. u 15:28

Владичански двор на пролеће ново рухо

Obnova arhitektonskog remek-dela Vladimira Nikolića

Napreduje restauracija Vladičanskog dvora, jednog od najlepših simbola Novog Sada. Terakot pločice sa istočnog zida skinuli i poslali na čišćenje

OBNOVA fasade Vladičanskog dvora, jednog od arhitektonskih bisera i simbola Novog Sada, započeta u martu ove godine, biće okončana najverovatnije narednog proleća - rekao je "Novostima" mr Siniša Jokić, direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Restauraciju koju zajedno rade stručnjaci Pokrajinskog i gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, organizuje KOTO d. o. o. iz Beograda, a finansijeri su Pokrajinska vlada sa 30,9 miliona, a Grad Novi Sad sa 31,3 miliona dinara.

Osvrnuvši se na pojedine primedbe o "skupoj restauraciji, kao i na prvobitnu najavu da će radovi biti okončani do kraja godine, Jokić naglašava da je reč o izuzetnom i zahtevnom zdanju koje predstavlja vrhunsku unikatnu stilizaciju vizantijsko-srpske umetnosti, te da se "prvenstveno vodi računa o kvalitetu radova, pa tek onda o vremenu i sredstvima".

- Vladičanski dvor je sagrađen 1901. godine, a od 2007. je spomenik kulture. To je istorijska kuća u kojoj su stolovale vladike bačke eparhije sve do današnjeg vladike Irineja, a svaki vladika je istorijska ličnost Grada Novog Sada. Naš zadatak je da restauraciju uradimo kvalitetno kako bismo bili "mirni" i narednih 120 godina - zaključuje Jokić.

Prvu javnu nabavku za radove u dve faze, Pokrajinski zavod raspisao je za istočnu fasadu dvora koja "gleda" u Gradsku biblioteku. Sa tog zida upravo je završeno skidanje kompletne opeke, starih terakot pločica, koje su odnesene na čišćenje u odgovarajuću laboratoriju.

Pročitajte još: Tri faze do punog sjaja

Po Jokićevim rečima, kada to bude okončano, očuvane pločice biće vraćene na fasadu. Cilj je da se što više originala sačuva. Samo one ploče koje ne budu upotrebljive, biće nadomeštene novom keramikom.

- Ponude povodom javne nabavke za obnovu južne i zapadne fasade koju je raspisao Gradski zavod, uskoro će biti otvorene. Tokom jeseni, nadamo se da ćemo uspeti da završimo zapadnu fasadu koja je "okrenuta" ka Pašićevoj ulici i da sakupimo sav materijal koji nam je potreban za južnu fasadu, kako bismo je potom uradili narednog proleća - najavljuje Jokić.

OTVARANjE

JOKIĆ podržava ideju da se Vladičanski dvor, arhitektonsko remek-delo Vladimira Nikolića, u dogledno vreme otvori za posetioce.

- Sa stručnog stanovišta podržavam tu mogućnost. Bilo bi lepo turiste upoznati sa istorijatom ovog našeg bisera duhovnosti i arhitekture, ali najvažniji je stav o tome SPC i vladike bačkog Irineja - predočava Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije