DESPOTOVAC – Adrenalin, koji skače na svakoj bari, svakom velikom brdu i oštroj krivini i blato kao izazov, osnovni su razlozi zbog kojih ljubitelji džipova posećuju džipijadu u Lipovici. Prema rečima predsednika kluba Radovana Milosavljevića, juče i danas na soft i hard stazi takmičilo se šezdesetak vlasnika džipova iz cele Srbije, čiji su ljubimci imali od 2.000 do preko 3.000 kubika. Oni su oduševljeni i prirodom, a naročito gostoprimstvom meštana. Za razliku od prethodnih godina, sada su bili smešteni u privatne kuće, a najviše njih, čak 21, uživalo je na Etno farmi „Milanović“.


- Zbog bolje prohodnosti terena, preradio sam celo vozilo. Osnova je „tojota“, ali sam preradio motor, ugradio drugi menjač, kočioni sistem i vitlo. Pošto vozim samo hard staze, ulažem mnogo vremena, truda, a najviše volje da bi moj džip bio spreman za tešku stazu. Ne smem da pričam koliko me je sve to koštalo i koliko godišnje uložim u njegovo održavanje – kaže automehaničar Miloš Racić iz Ivanjice, koji je, sa suvozačem Markom Stojanovićem, pobedio na hard stazi.


Pročitajte još: Vratolomije na stazama KučajaI automehaničar Saša Miljenović iz Beograda, koji svake godine dolazi u Lipovicu, jer je „organizacija na vrhunskom nivou“, osim motora i menjača, sve je preradio na „tojiti“. Zato kaže da ovim sportom ne može da se bavi neko ko se ne razume u džipove i ko bi morao da plaća prerađivanje i popravke.Profesionalni vozač kamiona Goran Stojanović, koji je u Lipovicu došao sa članovima kluba „Ofroud Pančevo“, zbog adrenalina i brze vožnje, kaže da je potrebno mnogo umeća da bi se savladale staze. Da bi bili utrenirani, vežbaju svake nedelje.