Vršac: Za novi sjaj stare sale

J. J. BALjAK

sreda, 03. 04. 2019. u 18:06

Вршац: За нови сјај старе сале

U sali sedišta više neće biti iscepana Foto J. J. B.

Pozorište "Sterija" ove sezone očekuju ozbiljni radovi. Prvi put zgrada će dobiti protivpožarnu zaštitu

VELIKA sala NP "Sterija" u Vršcu ove godine će dobiti potpuno novi izgled, zahvaljujući projektu "U fokusu Sterijinog grada", koji je Ministarstvo kulture podržalo sa devet miliona dinara. Lokalna samouprava, koja je i aplicirala za sredstva, u taj posao će dodatno uložiti oko 1,5 miliona, kako bi, pored muzejske zgrade "Konkordija", dobili još jedan reprezentativni kulturni objekat.

Skoro četiri decenije ništa nije ulagano u ovaj velelepni prostor, koji prima više od 500 gledalaca - ukupno ima 417 sedišta, od čega 36 na balkonu, uz mogućnost postavke još stotinu pomoćnih. Mnoga od njih odavno su počela da se cepaju, baš kao i tapete i itison.

- Scena je renovirana pre deceniju, a sala još 1978, kada je dozidan novi deo zgrade sa probnim salama, garderobama i radionicama, kao i sadašnji ulaz u pozorište. Tada su poslednji put ofarbani i ornamenti na plafonu i stubovima - podseća Dragoslav Dobrosavljević, tehnički direktor NP "Sterija".

PROČITAJTE JOŠ - "Sterija" traži glumce

Sve to će sada, po uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, biti zamenjeno novim elementima, koji će biti od protivpožarnih materijala, što dosad nije bio slučaj. Takođe, zlatne nijanse, koje preovlađuju enterijerom, otići će u prošlost, jer su u opticaju kraljevsko zelena ili crvena boja.

- Postavićemo novih 400 sedišta, koja će biti veća i komfornija. Biće zamenjena i stara scenska zavesa - nabraja v. d. direktora pozorišta Marina Lazarević.

Kao nosilac projekta, tendere za izbor izvođača radova raspisuje Grad Vršac, od kog i zavisi kada će se krenuti sa rekonstrukcijom.

Marina Lazarević, Nataša Maljković

- Želja nam je da posao završimo tokom pozorišne pauze, od juna do septembra, i da sve bude spremno za manifestaciju "Vršačka pozorišna jesen" - ističe Nataša Maljković Čonić, član GV za kulturu.

Ona podseća i da je Grad još ranije uredio pozorišni kafić i foaje, tako da će ova ustanova uskoro zablistati punim sjajem.


BALOVI

ZGRADA u kojoj se nalazi NP "Sterija" izgrađena je još 1896. godine, u sklopu hotela "Aleksandrović", kasnije "Srbija". Sve do 1945. služila je za balove i razne predstave, kada je preuređena za potrebe tada osnovanog vršačkog pozorišta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije