ODELjENjE za privredu i lokalni ekonomski razvoj Nove Varoši i Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" su na Zlataru organizovali "Info sesiju" za preduzetnike, te mikro, mala i srednja preduzeća. Cilj je bilo predstavljanje javnih poziva koje je raspisalo Ministarstvo privrede.

PROČITAJTE JOŠ - Subvencije dvaput veće

- Vlada Srbije nastavlja praksu razvoja preduzetništva i u skladu sa tim je planirala aktivnosti na unapređivanju opšteg poslovnog ambijenta - istakla je viši savetnik za početnike u Regionalnoj razvojnoj agenciji "Zlatibor" Nataša Jovanović. - Aktuelni programi i kreditne linije sa delom bespovratnih sredstava podstiču razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i start-ap firmi, a podrška im se pruža i prilikom nastupa na velikim međunarodnim sajmovima u inostranstvu.

Anita Ibrović iz Kancelarije za privredu, lokalni i ekonomski razvoj ističe da je zadovoljna odzivom preduzetnika u čijem su fokusu bile mogućnosti subvencionisanja proizvodnje zdrave hrane.

- Najveće interesovanje su pokazali novoregistrovani preduzetnici koji su se opredelili za preradu mleka i sira. Nije malo ni onih koji će se prijavljivati na neke od javnih poziva za adaptaciju, nadogradnju ili rekonstrukciju postojećih objekata, te za nepovratna sredstva namenjena nabavci nove ili polovne opreme, odnosno novih softvera - objašnjava Anita Ibrović.

Nataša Jovanović

A, o tome da je ova sesija za novovaroške preduzetnike bila od izuzetnog značaja svedoči i Stojanka Paunović iz firme "Viskon" kojoj je, kako kaže, prezentacija državnih subvencija dala neke nove poslovne ideje...

- U okviru našeg preduzeća postoji i mlekara, ali dosad nikada nismo koristili bespovratna sredstva. Uglavnom su to bili krediti poslovnih banaka, a sada nam se pruža mogućnost da na povoljniji način unapredimo poslovanje i da budemo konkurentniji na tržištu - zaključila je predstavnik firme koja postoji već 16 godina i proizvode plasira na tržištima Srbije i Crne Gore.