OD propasti velikog poljoprivrednog kombinata "Povlen" ugasilo se i poslednjih desetak seoskih zadruga, ali se nije ugasila nada u povratak zadrugarstva. To se potvrdilo u selu Brajkovići, gde je nedavno osnovana Zadruga u koju se učlanilo 160 zadrugara iz ovog i drugih sela. Pošto su padine Povlena i Maljena jedino pogodne za voćarstvo i stočarstvo, zadrugari su se opredelili da osnivaju farme ovaca. Za taj projekat od Ministarstva za regionalni razvoj, koje vodi ministar Milan Krkobabić, dobili su 7,5 miliona za nabavku umatičnih jagnjadi rase sjenička pramenka.

PROČITAJTE JOŠ - Livadu zabelilo skoro 1.500 ovaca i jagnjadi (FOTO)

- Do sada smo uspeli da kupimo 430 umatičenih jagnjadi, pa je 49 domaćinstava dobilo po osam ženskih jagnjadi i jednog priplodnog ovna s tim da dobijeni broj vrate za tri godine kako bi se ovčarska proizvodnjaa širila jer ima još mnogo zainteresovanih budućih farmera. Na području opštine je preko osam hiljada hektara pod pašnjacima i za nekoliko godina na njima će plandovati stotine hiljada ovaca - kaže direktor Radmilo Gligorijević.

PROSTOR STOČNU HRANU

PROŠIRENjE delatnosti ne možemo da počnemo jer mesecima ne nailazimo na razumevanje da zakonski dobijemo na korišćenje objekat bivše zadruge koji sad koristi privatno lice. U opštini sležu ramenima jer nema traga o tome kakav je status objekta. Ako bismo ga mi dobili, proširili bi delatnost na rad sa stočnom hranom i otkupom krupne stoke - kaže direktor Gligorijević.

Nina Stefanović