Svi užasi okupacije

S. BABOVIĆ

ponedeljak, 19. 11. 2018. u 10:30

Сви ужаси окупације

Ranjenici iz Cerske bitke i medicinari u zgradi stare gimnazije

Promovisana kapitalna monografija pod naslovom "Kruševac u velikom ratu". Dragoceno svedočanstvo o događajima između novembra 1915. i oktobra 1918.

AUSTROUGARSKA vojska je, predvođena generalom Fon Balmicom, u noći između 6. i 7. novembra 1915. osvojila Kruševac i iz njega se povukla tek 15. oktobra 1918. - kada je grad pod Bagdalom i definitivno oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Osim ovih istorijskih činjenica, malo se znalo o životu Kruševljana tokom okupacije, a sada je - hronološki, uz dosad neispričane priče svedoka i materijal iz oko 240 izvora, te više od 200 dosad neviđenih fotografija - i to postalo dostupno široj javnosti. Kapitalno delo pod naslovom "Kruševac u Velikom ratu" promovisano je na Dan primirja, u ovdašnjem Narodnom muzeju.

Autori monografije su Slobodan Nikolić i Miloš Stojadinović, građa je prikupljana i iz privatnih kolekcija Milutina Tasića, Slavoljuba Bojića i Ljube Dimitrijevića, a - posle gotovo dve decenije strpljivih priprema - pisanje knjige je potrajalo dve godine.

- Želeli smo da, kad su već fotografije izbledele, to ne bude slučaj i sa istorijom - objašnjava Nikolić.


Pročitajte još: DAN OSLOBOĐENjA KRUŠEVCA: Na spomeniku 69 imena junaka (FOTO)


U Lazarevom gradu je, kada su neprijatelji iz pravca Šanca počeli da bombarduju grad u koji se - posle prvih slavnih bitaka u Velikom ratu - "slilo" neverovatnih 50.000 izbeglica, živelo oko 8.000 Kruševljana. Austrougarski izveštaji svedoče o zarobljavanju više od 3.000 ljudi, te o tome da su ovde zatekli i gotovo hiljadu i po ranjenika o kojima je, sve do deportacije 1916, u improvizovanoj bolnici-kasarni ostala da brine predvodnik škotske humanitarne misije dr Elsi Inglis...

Oslobođenje 1918.


- Tokom svih godina okupacije, u Kruševcu je vladala represija. Zabranjivana je upotreba ćirilice, a stanovništvo je eksploatisano na najsurovije načine - objašnjava koautor monografije Miloš Stojadinović. - U obilju materijala koji su činili zaboravljeni novinski i drugi autorski tekstovi, sada smo objavili i naslovnu stranu austrijskog lista koji o padu grada rečima izveštava pod naslovom "Kruševac genomen" ("Kruševac je zauzet"). Već iz toga se vidi koliko je neprijatelju, posebno sa psihološke strane, bilo važno da osvoji srednjovekovnu prestonicu Srbije.

Stojadinović i Nikolić - Foto S. Babović


KARAĐORĐEVO ZVONO

MONOGRAFIJA donosi i priču o predsedniku Crvenog krsta Srbije dr Marku Leku, koji je bio zarobljen sa škotskim medicinarima i, posle sprečavanja rušenja spomenika kosovskim junacima, odlazi na školovanje u Francusku, Englesku i Škotsku, gde učestvuju u formiranju prvog srpskog ragbi kluba.

Zabeleženo je i stradanje rodoljuba iz Brusa u kasarni 12. puka, a posebno je dramatična priča o krađi zvona sa crkve Lazarice - prvog izlivenog u oslobođenoj Srbiji. Lični dar vožda Karađorđa iz 1812. je u međuvremenu spasen i vraćen u Lazarevu crkvu.

Okupator u centru Kruševca - Foto Monografija


MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE

NAJVEĆE kulturno blago u Srba iz 12. veka - Miroslavljevo jevanđelje - u Kruševac je dopremljeno tokom oktobra 1915, zajedno sa drugom važnom državnom arhivom.

U gradu su već bili smešteni Kasacioni i Apelacioni sud, Glavna kontrola, Narodna banka sa trezorom, a profesor Ženske škole, kasnije ministar, državni savetnik i bibliotekar Dobrosav Ružić je od kralja Petra saznao da je u jednom sanduku "nikad otvarana važna artija". U strahu da se neprijatelj ne dokopa tog materijala, on je otvorio sanduk, pronašao relikviju i predao je prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, pa je Jevanđelje sve vreme pratilo našu vojsku i narod tokom albanske golgote, te boravka na Krfu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)