SVE EKIPE NA JEDNOM MESTU: Novi Sad dobija centar za vanredne situacije, lokacija određena

N. SUBOTIĆ

07. 05. 2018. u 18:00

Na Buleavaru patrijarha Pavla, uskoro bi, potvrđeno je "Novostima", trebalo da nikne centar za vanredne situacije

СВЕ ЕКИПЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Нови Сад добија центар за ванредне ситуације, локација одређена

Novosadski vatrogasci uskoro na novoj adresi

NA Buleavaru patrijarha Pavla, uskoro bi, potvrđeno je "Novostima", trebalo da nikne centar za vanredne situacije - moderan objekat u kojem će biti sedište svih ekipa za hitne intervencije, gradskih, pokrajinskih, a takođe i republičkih.

Osnivanje ovog centra najavio je nedavno, prilikom obilaska opreme namenjene za saniranje opasnosti od poplava, kao i posledica samih poplava, nabavljene kroz IPA projekat sa Hrvatskom, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, a da su planovi za njegovo formiranje već uveliko odmakli, potvrdio je, za "Novosti", i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

- U saradnji sa MUP i gradskim vlastima sagradićemo moderan centar za vanredne situacije, koji će biti koordinator svih resursa, kada je reč o vanrednim situacijama - istakao je Mirović. - Želimo da u budućnosti, na jednom mestu kroz koordinaciju Štaba za vanredne situacije, odgovorimo svakoj situaciji na adekvatan način.

I gradonačelnik Vučević je naglasio kako je Novi Sad u potpunosti spreman da uđe u ovaj projekat, i kako je već određeno mesto na kojem bi centar trebalo da se nalazi.

- Mogu da potvrdim da smo u nekoliko navrata pričali o formiranju ovog centra - naveo je Vučević. - Postoji spremnost svih strana da se uključe u projekat, a mi smo planskim aktima već opredelili lokaciju na Bulevaru patrijarha Pavla.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu, inače, planirana je izrada tehničke dokumentacije sa tehničkom kontrolom za izgradnju regionalnog centra za vanredne situacije, a za tu namenu gradske vlasti planiraju da izdvoje 13.200.000 dinara. U planu je, kako je ranije najavljeno, da se po usvajanju urbanističkog projekta raspiše javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije, u kojoj će biti precizirana investiciona vrednost objekta, a u zavisnosti od načina finasiranja, biće doneta odluka o početku izgradnje.


Odbrana od poplava na keju u Novom Sadu


NA DVE ULICE

PLANOM detaljne regulacije Telepa, predviđeno je da se Centar gradi na parceli između Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, na 2,35 hektara, a predviđeno je da mu se prilazi sa obe saobraćajnce.


VATROGASNA BRIGADA I OPREMA

U CENTRU će se, kako je planirano, naći sedište novosadske Vatrogasne brigade, a takođe i oprema koja je nabavljena u IPA projektu "Ember", nastalom kao odgovor na poplave koje su pogodile naš region u maju 2014. Pored ostalog, reč je o mašini za punjenje vreća peskom, kapaciteta 4.500 vreća na sat, četiri agregata za struju, nizu moćnih reflektora za osvetljavanje terena, pumpama za vodu velikog kapaciteta, cisterni za pitku vodu, gumenim čamcima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoki

07.05.2018. 18:24

Znači sada će glavešine zapošljavati familiju i baronisati okolinu? Ako još stave Miličevića za glavnog krečiće i menjati tepihe više puta... Trošiće se na sve i svašta.