Bez Mira, nema ni turizma

V. Ćirić

08. 07. 2017. u 13:30

Zatvaranjem hotela stavljen katanac na Zvonačku banju i čitav kraj u podnožju Vlaških planina

Без Мира, нема ни туризма

foto V.Ćirić

PIROT - Demoliranjem hotela "Mir" u Zvonačkoj banji, podno Vlaških planina, koje je, pre desetak godina sistematski i sa neviđenim elanom obavio propali pirotski biznismen i vlasnik preduzeća "Hram" Radisav Zdravković, ovaj deo Srbije praktično je izbrisan sa turističke mape. Bajkovit predeo oko hotela kojim su pre zakupa krstarile turističke ture iz cele Srbije i mnogobrojni gosti prelepog zdanja koju su se ovde lečili, u rehabilitacionom centru, poslednjih godina jednostavno je pust, jer nema smeštajnih kapaciteta: retki namernici dođu, obiđu srednjovekovne manastire u kanjonu Jerme i posle nekoliko sati odu odakle su i došli.

Protiv Zdravkovića se još vodi sudski spor, a on je u nekoliko navrata svoj poduhvat pred novinarima obrazložio time "što je hteo da olakša hotel, čija je statika bila ugrožena"! Žitelji Zvonačke banje i danas žale što se tada nisu suprotstavili moćnom rušitelju koji je stavio katanac na čitav zvonački kraj.

M. P. je jedan od žitelja Zvonačke banje i priseća se vremena kada je ovde vrvelo od turista.

- Dolazili su ljudi iz cele Srbije i Jugoslavije jer je Zvonačka banja bila poznata po čuvenoj ruži vetrova koja blagotvorno deluje na lečenje takozvanih menadžerskih bolesti, odnosno na nerve. Bilo je mnogo Vojvođana, zatim Beograđana, pa gostiju iz susedne Bugarske. O Piroćancima i Nišlijama da i ne govorimo. Sada je sve opustelo, jer novi vlasnik očigledno nije u stanju da renovira ono što je uništeno. Po nekoliko meseci tokom leta radi bazen, i to je sve - naglašava M. P.


RADIJATORI U STARO GVOŽĐE

NA hotelu je inače uništeno gotov sve: stolarija, gelenderi, terase, stepenice, višeslojna stakla, keramika, instalacije, nameštaj, a samo od prodaje radijatora, kao starog gvožđa, na jednom pirotskom otpadu, Zdravković je tada uzeo 1,7 miliona dinara. Za toliko ga je teretila istraga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Утеривач

08.07.2017. 15:39

Плачемо за једним хотелом и радијаторима?! Цела "Лола" индустрија је продата у старо гвожђе- Неке и у свету ретке машине су демонтиране и однете у Словенију (као шатро - сировине) . Индустрија кугличних лежајева је девастирана сада се ту праве "луксузни" станови и паркићи! О раковичком басену (сада ниче "шопинг мол") да не говоримо. Фабрике по Краљеву, Трстенику, Чачку које су могле да раде и зарађују које нису бомбардоване (а многе нису) су "приватизоване" тако да су после тога срушене!

penzioner

09.07.2017. 14:45

@Утеривач - Sta se drugo moglo posle unistene privrede sankcijama,ratovima i hiperinflacijom?

Vlada

08.07.2017. 16:42

Ako pogledate "povezane vesti" videćete da se o ovoj banji objavi jedan članak u 7-8 godina, a primeticete da vrednost sve vise i vise pada i sada verovatno vredi onoliko koliko bi oni sto otkupljuju staro gvozdje platili stari beton. Dragi mestani banje koje se sa nostalgijom secam, kao Pirocanac koji je cesto posecivao ovu banju, vidimo se ponovo u Vecernjim novostima za 7 do 10 godina. Ili, preduzmite nesto, aman!

Kom

09.07.2017. 21:46

Stara priča, čist primer bahaćenja privilegovanih u tužnoj epohi privatizacije u Srbiji 2001-2008. Samo onaj ko je bio tamo pre privatizacije može realno sagledati kakve su mogućnosti tog hotela, jer se mesecima čekalo na mesto u njemu.Ali mi Vi niste jasni, svake godine posvćujete članak ovome. Pirotski okrug toliko prelep, toliko jedinstven, toliko nepoznatog za predstaviti, a vi malo pa malo za hotel Mir...