Nadzornici u zgradama

LJ. PRERADOVIĆ

17. 06. 2017. u 15:41

Dvoje Novosađana među prvih sedam licenciranih stambenih upravnika. Ako stanari zgrade ne izaberu novog čelnika, biće im postavljen upravnik

Надзорници у зградама

foto D.Dozet

REGISTRACIJA stambenih zajednica je počela i u narednih šest meseci Novosađani moraju da održe sednice Skupština stanara, izaberu upravnika i upišu se u registar. Trebalo bi da izaberu predsednika Skupštine stanara, a ukoliko to ne učine, na raspolaganju su im, zasad, dvoje licenciranih, profesionalnih upravnika.

Jedan od njih, Dimče Gulevski, predočava da ko bude došao na čelo stambene zajednice, ne mora da prođe obuku, niti da ima sertifikat, ali obavezno mora biti stanar i vlasnik stana na dotičnoj adresi. NJegova obaveza je da primenjuje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i sve prateće pravilnike.

Gulevski je, inače, među prvih sedmoro polaznika obuke, koji su dobili licencu za upravika zgrade. Ističe da je posao upravnika izuzetno odgovoran i da podleže sankcijama u slučaju da se ne postupa po propisima. Kazne su visoke i do dva miliona dinara.

- Samim tim, svaki od upravnika mora da se dobro upozna sa zakonskim propisima, a da bi kvalitet života stanara bio povećan - predočava Gulevski. - Profesionalni upravnik sa licencom mora da ima, na primer, preduzetničku radnju ili d.o.o. da bi mogao da zaključi ugovor sa stambenom zajednicom o angažovanju.

U slučaju da u narednih šest meseci, odnosno do 12. decembra Skupština stanara ne izabere stambenu zajednicu i novog predsednika, lokalna samouprava će im postaviti profesionalnog upravnika. U tom slučaju, njegov rad pada na teret stanara.

REGISTAR EVIDENCIJA o stambenim zajednicama biće u registru Republičkog geodetskog zavoda, koji će davati uputstva i obrasce za registraciju.

- Visina mesečne naknade svakog vlasnika stana biće propisana posebnim aktom lokalne samouprave - objašnjava naš sagovornik. - U zavisnosti od potreba tekućeg i investicionog održavanja, stanari mogu odlučiti da troškovi budu određeni proporcionalno kvadraturi stana.

U odnosu na novije zgrade, gde za tekuće održavanje i sitne popravke nije potrebno puno novca, u starijim stambenim objektima, gde su dotrajali krovovi, oronule fasade, dotrajale instalacije, a liftovi se često kvare, radove će finansirati isključivo stambena zgrada. Novac stanari mogu obezbediti kroz donacije, kredit ili na neki drugi način. Bitno je da se svi nedostaci otklone, zbog bezbednosti ukućana, ali i prolaznika.

Dimče Gulevski

PLANOVI SANACIJE

- KOMUNALNA policija i građevinska inspekcija će kontrolisati da li su stambene zajednice uradile ono što je internim planom sanacije bilo predviđeno - predočava Gulevski, dodajući da se do 28. februara 2018. moraju predati planovi i programi održavanja i dinamika radova.

- Svi ti podaci nalaziće se u registru, a ukoliko se ne postupi i posle upozorenja, lokalna samouprava može doneti odluku o sanaciji objekta, a račun ispostavi stambenoj zajednici na naplatu. Ako to odbije, preti prinudna naplata troškova.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dobrivoje Simić

17.06.2017. 18:34

Poštovani,Pa kako je licencirano 7 profesionalnih upravnika zgrada kada je tek sada PKS počela obuku i još nije bilo ni jedno polaganje ispita za upravnike, niti licenciranje ?