ANASTASIJU Milojković, učenicu petog razreda OŠ "Radoje Domanović" iz Paraćina, ujeo je pas neposredno po izlasku iz škole, pocepao joj jaknu i raskrvario rame, a od "Generali osiguranja Srbija" odobrena joj je isplata naknade od tačno 81 dinar!

Devojčica je na sreću dobro, ako se izuzme stres koji je doživela, ali je rešenje osiguravajuće kuće, kako kaže njena baka Biljana Marković - bruka i sramota.

- Sve se desilo 21. novembra. Anastasija je tek izašla iz školskog dvorišta i sagla se da zaveže pertlu, kada ju je napao nepoznati pas! Imala je na sreću jaknu koju je pas pocepao i pored toga u rame joj je zario zube. Odvezli smo je u Hitnu pomoć, pa posle u Zavod za javno zdravlje u Ćupriji. Roditelji su sve prijavili školi gde đaci imaju uredno plaćeno osiguranje, škola je predala dokumentaciju i - pogledajte koju je naknadu moja unuka dobila - ogorčeno nam priča devojčicina baka.

U rešenju koje je stiglo na kućnu adresu, između ostalog, piše da je dat nalog da se isplati iznos od 81 dinar, a da je na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije zaključeno da ne postoje trajne posledice prijavljene povrede - invaliditet, te da nije nastupio prelom kosti.

Najavljujući prigovor, baka tvrdi da je to velika bruka i sramota.

- Bolje da su nas odbili, manje bismo se ljutili, nego što su nam dali ovako sramni iznos - kaže baka Biljana. - Ovo je veliko poniženje od kuće sa kojom škola ima ugovor, a roditelji početkom svake godine to plaćaju. Pitam nadležne u osiguranju koliko deca treba da nam budu unakažena od ujeda, koliko ruku i nogu treba da bude polomljeno da bi isplatili neku normalnu sumu?!

Direktorka škole Dragana Veljković, ističući da je i sama neprijatno iznenađena slučajem, tvrdi da sa tom osiguravajućom kućom imaju dobru saradnju.

- Savet roditelja na početku svake školske godine bira osiguravajuću kuću na tenderu. Za nas je vrlo važno da svi đaci budu osigurani i bezbedni jer se škola nalazi na vrlo prometnoj raskrsnici. Imamo 635 đaka i svi su osigurani 24 sata, bez obzira na mesto na kome su, što je posebno važno zbog ekskurzija - ističe Dragana Veljković i dodaje da na visinu nadoknade utiče težina povrede koju procenjuje lekar.


DESETAK POVREDA

ZA ovu školsku godinu roditelji su platili osiguranje 300 dinara, a zahvaljujući toj osiguravajućoj kući, ističe direktorka, osigurani su i đaci čiji su roditelji toliko lošeg materijalnog stanja da nisu platili. Do sada je bilo desetak povreda i sve su uredno isplaćene. Za uganuća ili prelome, recimo, odšeta je bila od 5.000 do 6.000 dinara.