KRUŠEVAC - Veći deo objekata Vaspitno popravnog doma u Kruševcu obnovljeni su tokom prethodne tri i po godine, a znatno su poboljšani uslovi života i školovanja štićenika, izjavio je upravnik doma Ivan Mijailović.

Mijailović je na svečanosti povodom obeležavanja 69 godina rada te ustanove kazao danas da "vaspitno popravni dom više nije ruglo na ulazu u grad".

"Obnovili smo veći deo naše ustanove, obezbedili znatno bolje uslove za život i školovanje štićenika, obnovili rad fudbalskog kluba", rekao je on.

Mijailović je podsetio da su, tokom prethodne tri i po godine, renovirana upravna zgrada, kao i trpezarija, kuhinja, fiskulturna sala, magacin, bina u amfiteatru, zgrada prijemnog odeljenja, a uređena je i sala za posete, zamenjen krov i obnovljena fasada na školi.

Kako je dodao, prokrčeno je sedam i po hektara šume i izgrađen sistem za navodnjavanje čitave ekonomije.

"Prvi dani štićenika više nisu dani privikavanja na loše uslove koji će ih čekati, više ne spavaju u propalim krevetima, zagušljivim i mračnim sobama već imaju uređene zgrade", kazao je Mijailović.

On je dodao da zaposleni u tom domu veruju da će ti mladi ljudi stečeno znanje upotrebiti za dobrobit zajednice i da će živeti od svog rada zbog čega, kako je naveo, više niko neće upirati prstom u njih.

U Vaspitno popravnom domu je 2014. godine obnovljen rad fudbalskog kluba, koji je u ovoj sezoni postigao 30 uzastopnih pobeda i plasirao se u viši rang takmičenja.

Mijailović je podsetio da je pre tri godine na mestu na kome je svojevremeno postojao fudbalski teren počela izgradnja novog, nakon čega je obnovljen rad kluba.

Kako je najavio, potrebno je renovirati otvoreno i zatvoreno odeljenje i stare paviljone, izgraditi nov magacin i žensko odeljenje i nove staze za šetnju štićenika.

Povodom Dana ustanove zahvalnice su dobili gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, Poslovni centar "Trajal korporacija", "Kruševacput".

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, OEBS-a, lokalne samouprave, Vojske, policije, javnih preduzeća i ustanova.