PITOMI resavski krajolik, auto-putem dobro povezan sa prestonicom, ali i jugoistočnom Srbijom, leti oživi uglavnom zahvaljujući dijaspori. Ipak, tu i tamo naleti i poneki stranac. Dvoje mladih, koji su, nekoliko vrelih avgustovskih dana i noći, boravili u mestima Lipovica i Lisine u opštini Despotovac, meštani će, bez sumnje, zadugo pamtiti. Holanđanka Leoni van Sprendal i Meksikanac Botardo Lopez moderni su nomadi, koji obilaze planetu u sopstvenoj režiji.

Njih dvoje su se prvi put videli na beogradskoj Železničkoj stanici, tek četiri dana pre nego što su "zalutali" u Despotovac. Pošto su oboje planirali da Srbiju, nasumično, proputuju tokom jedne sedmice, rešili su da put nastave zajedno.

- Od Beograda, zašli smo na istok zemlje, a onda, tokom kratkog boravka u Krepoljinu, čuli smo za vodopade Veliki buk i Lisine. Auto-stopom smo prevalili to parče puta, i stacionirali se u selu Lipovica, na čijim ćemo livadama provesti nekoliko noći, pod šatorom - priča za "Novosti" Leoni, koja je proputovala čitavu Evropu, kao i delove Azije i Afrike. Dve godine je živela u Indiji, videla Nepal i Maroko, a krajem leta vratiće se na Maltu, gde živi, da predahne. Poneki dinar ili evro, koji na putu uvek dobro dođe, zaradi izvodeći šou sa vatrom.

Botardo, Meksikanac iz Gvadalahare, u zavežljaju nosi šator i nešto hrane, i svoj akordeon (harmonike) od koga se ne odvaja. I on je pravi, moderni svetski putnik. Od evropskih zemalja, kako kaže, najviše su mu se dopale Italija i Rumunija.

- Srbiju još nisam stigao da upoznam. Voleo bih da ovde provedem više vremena, da upoznam ljude, možda naučim i jezik. Ljudi me ovde podsećaju na moje Meksikance, veoma su otvoreni i ljubazni, a i hrana mi se svidela - kaže ovaj preplanuli mladić.


RASTANAK

Od svoje saputnice, Botardo će se oprostiti već za dan ili dva, kad kreće, preko Bugarske, u Tursku, pa opet na zapad, do Sicilije. A onda, pravac Azija...