Strazbur dao rok za nestale bebe

M. RISTOVIĆ

17. 09. 2013. u 21:23

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama u Srbiji. Srbija mora da rasvetli sve slučajeve, a roditelji insistiraju na izmene zakona

SRBIJA je u obavezi da najkasnije za godinu dana donese mehanizme u cilju ispitivanja nerasvetljenih slučajeva nestanaka beba u porodilištima, za koje su njihovi roditelji uvereni da su ukradene i prodate. Ovakav nalog pristigao je iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je pravosnažno potvrdio svoju presudu iz marta u korist Zorice Jovanović iz Batočine. Ovoj majci država nije uspela da pruži uverljive informacije šta se desilo s njenom bebom, rođenom 1983. godine u Ćupriji.

U Strazburu je odbijen zahtev Srbije da Veliko veće Suda za ljudska prava razmotri raniju odluku, a način na koji će naša država da reši sve pojedinačne slučajeve nestalih beba oceniće - Komitet ministara Saveta Evrope.

ZAHTEVI ZORICA Jovanović je u svojoj tužbi zatražila da se Srbiji naloži da otkrije podatke o usvajanju dece preko matičnih službi i centara za socijalni rad. I da se zbog nestalih beba otvore sve arhive bolnica, policije, službi bezbednosti.

Ova afera do sada u Srbiji nije mogla da se razreši, a minule decenije državne institucije su se poigravale sa sumnjičavim roditeljima, koji su shvatili da nema sluha za njihovu agoniju. Do sada nisu realizovani ni zaključci skupštinskog Anketnog odbora, koji je trebalo da pomogne u rasvetljavanju slučajeva nestale dece iz porodilišta.

Prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma, izveštaj ovog odbora usvojen je jednoglasno jula 2006. godine. Utvrđen je predlog mera, koji je podrazumevao deblokadu rada MUP, tužilaštava i sudova. Zatraženo je formiranje posebnih policijskih jedinica, sa zadatkom da ispitaju sve slučajeve nestanka beba i u roku od tri meseca podnesu izveštaj skupštinskom Odboru za bezbednost, kao i da ubuduće sve slučajeve ovakve vrste vode Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo.

A u iščekivanju novih poteza države, protekle sedmice u Beogradu je osnovano Udruženje roditelja nestalih beba Srbije, kako bi se stalo na put bebi-trafikingu na našem podneblju.

ŠOKANTNE BROJKE PREMA podacima Udruženja roditelja nestalih beba, na teritoriji Srbije u poslednjih 40 godina ukradeno je više od 10.000 novorođenčadi, odnosno više od 20 mesečno. U taj kriminal umešani su mnogi - od lekara, preko babica i čistačica. Cene beba se kreću između 15.000 i 45.000 evra, a zavise od toga kakvu ocenu dete dobije na rođenju.

- Ovaj kriminal može da se zaustavi samo novim zakonom o ukradenim bebama, kojim će biti predviđena i DNK identifikacija preminule novorođenčadi - kaže, za „Novosti“, predsednik udruženja Vladimir Čičarević. - Da bi se taj zakon doneo, neophodno je 30.000 potpisa, čije prikupljanje uskoro počinje u Beogradu i još pet gradova u Srbiji.

Minule decenije mnogi ojađeni roditelji pokušavali su na razne načine da otkriju pravu istinu o svojim nestalim bebama i ubede državu da materinstvo ne zastareva.

Uporni članovi beogradske grupe roditelja su, između ostalog, ustanovili da su bebe koje su zvanično proglašavane mrtvim, nestajale na putu od porodilišta do groblja. Jer, preko dve hiljade sumnjičavih roditelja su od beogradskih „Pogrebnih usluga“ dobili potvrde da su njihove bebe - bez belega na groblju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije