Zrenjanin: Grejanje 30 dinara po kvadratnom metru

Sl. P.

27. 10. 2017. u 08:44

Zrenjaninci su dobili prvu zgradu koja štedi energiju, odnosno objekat sa takozvanim energetskim pasošem A plus. Prema proračunu stručnjaka, stanari će zagrevanje stana od 55 kvadrata plaćati 1.650 dinara mesečno

Зрењанин: Грејање 30 динара по квадратном метру

Dragan Božjak, sa sertifikatom Foto Sl. Pašić

ZRENJANIN - Zrenjaninci su dobili prvu zgradu koja štedi energiju, odnosno objekat sa takozvanim energetskim pasošem A plus. Prema proračunu stručnjaka, stanari će zagrevanje dvosobnog stana od 55 kvadrata plaćati 1.650 dinara mesečno, odnosno 30 dinara po kvadratu!

Visoke standarde u ovdašnjoj stanogradnji uspostavila je lokalna firma "Bio elektrik". Zgrada je spolja slična ostalim novim, a samo stručnjak može da primeti da su zidovi debljine 45 centimetara, prozori sa staklima koja zimi privlače, a leti odbijaju toplotu. Ušteda se ostvaruje zahvaljujući korišćenju kvalitetnih materijala poput stolarije, demit fasade, termo i hidro izolacije.

- Za ovakve objekte osnovna jedinica mere je količina gubitka toplote, što je ovde bar duplo manje nego kod drugih stanova - ističe Dragan Božjak, investitor i direktor "Bio elektrika" koji je ugovorio gradnju još dva ovakva objekta, ukupno 50 stanova.


PROČITAJTE JOŠ:
Malo u klupu, više u pogon

Grejanje obezbeđuju toplotne pumpe sistema vazduh-voda. Procena je da će njihov rad, zimi za grejanje, a leti za hlađenje, koštati 30 dinara po kvadratu, a stanari mogu regulisati njihovo korišćenje i potrošnju električne energije.

CENA 900 EVRA

TRENUTNO je cena kvadrata novih stanova u Zrenjaninu oko 800 evra. Zbog specifičnih materijala, energetski efikasna zgrada "Bio elektrika" skuplja je za oko 10 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

28.10.2017. 07:53

Ključna stvar je što se ove zgrade ne greju daljinskim grejanjem ge se pored stvarne obaveze naplaćuje još i parafiskalni namet zvani fiksni deo a sa kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije.U ceno paušalnoj taj namet je skriven u samoj ceni [din/m2 god] i svako plati kwh za 2 grene sezone a da to nije svestan jer naplatu vrši objedinjena naplata i korisnik ne ma podatke o kupljenim kwh i isporučenim kwh godišnje. Korisnik koji koristi gas platio je kwh 4,98 din zadnje sezone za 113,kwh