ИВАНА Шпановић једва се одбранила од својих младих обожавалаца у новобеоградској ОШ "Младост". Чим је крочила у школску зграду нашла се окружена девојчицама и дечацима, који су хтели да направе са нашом најбољом атлетичарком "селфи" или аутограм. Европска и светска првакиње посетила је школарце у оквиру пројекта "Брзином до звезда", који заједнички реализују АСС и "Теленор".


- Са децом сам поделила моје почетке и неке моје животне ставове и принципе. Мој савет им је да спорт буде извор забаве и дружења и да никако не сме да буде нити морање, нити обавеза, већ место где ће се дружити, учити о себи. И да увек циљеве постављају високо, као и да раде све што је потребно до успеха - истакла је Шпановићева.


Европска и светска првакиња у скоку удаљ се прво дружила са ученицима V-5 одељење, где је "прекинула" час српског језика и поручила им да је јој је драго што већина тренира неки спорт, што ће им помоћи да се развију као здраве особе.


- Кроз спорт изграђујете животне навике, а бављење спортом помоћи ће вам да увек будете истрајни - поручила је Ивана.


Шпановићева је седела у школској клупи, причала се ђацима, питала их је шта раде, које предмете воле... На права питање је "налетела" тек када су дошле Ива Мијаиловић, Ема Новаковић и Даница Шошкић из школске редакције, које су желеле да им одговори колико јој је значила подршка родитеља, да ли су ривали и пријатељи, да ли јој сметају критике, о чему мисли пред велико такмичење... Ивана је подвукла да је битно да родитељи подрже децу да слободно изаберу спорт, да она има пријатеља на борилишту, да критика само може да помогне спортисти да буде још бољи...


- И када не можете да се радујете због туђег успеха, морате да ривалу стегнуте руку. Најважније је дружење, да имате пријатеље - подвукла је Шпановићева.


Још веће овације доживела је школској дворани, где су ученици трећег и четвртог разреда надметали и борили за највиши пласман. Дечја граја пријала је Ивани, која, ипак, није могла да се слика са свима који су то желели.


- Искрено, нисам знала да и ови малишани знају ко сам ја. Пријатно су ме изненадили, лепо дочекали, волим гужву, дечју цику и дреку - рекла је Шпановићева.


МИНА И АНДРИЈАНА

ДВОРАНСКА првакиња света и Европе је у школској сали дала знак за финалну трку између Мине Дубак и Андријане Маринковић. Шпановићева се пре трке дружила са најбржим девојчицама, којима се и потписала на мајицама.


Иначе, у пројекту "Брзином до звезда" током ове школске године учествоваће 120.000 деце из 400 школа из Србије, а финале ће се одржати у јуну 2020. у Београду.