Међународни олимпијски комитет (МОК) поздравио је споразум Северне и Јужне Кореје о формирању заједничког тима на предстојећим Зимским олимпијским играма (ЗОИ) у Пјонгчангу и за викенд најавио покретање "много узбудљивијих иницијатива" за промоцију корејског јединства.

Портпарол председника МОК Марк Адамс рекао је за Асошиејтед прес да ће "врло брзо доћи до узбудљиве промене", дан пред важан састанак делегација две Кореје у седишту МОК у швајцарском граду Лозани. Он није желео да изнесе више детаља, рекавши само да ће сутра бити донете одлуке, преноси Асошиејтед прес.

Адамс је похвалио договор Сеула и Пјонгјанга који је у среду објавило јужнокорејско Министарство за уједињење.

Договор предвиђа формирање јединственог тима женске репрезентације у хокеју на леду, као и заједнички марш спортиста две земље на отварању ЗОИ, под "заставом уједињења" која осликава Корејско полуострво.

Ако МОК потврди тај договор током викенда, биће то први пут да се два национална олимпијска комитета такмиче с једним тимом.

- Могу да кажем да ће сутра такође бити неких много узбудљивијих иницијатива - рекао је Адамс.

До отопљавања односа две земље дошло је пошто је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун најавио у новогодишњем обраћању 1. јануара могућност учешћа севернокорејских спортиста на ЗОИ у Јужној Кореји. Сеул је следећег дана одговорио предлогом да 9. јануара буду настављени званични преговори прекинути пре две године.

Јужна Кореја ће бити домаћин Зимских олимпијских игара од 9. до 15. фебруара.