Борба за полуфинале двојице великих пријатеља је завршена после праве драме. У четвртфиналу турнира у Риму је Новак Ђоковић после трочасовне борбе успео да сломи отпор Хуана Мартина Дел Потра (Аргентина) - 4:6, 7:6 (8:6), 6:4.


Био је ово 20. окршај српског и аргентинског играча и права епска борба. Имао је Аргентинац две меч лопте у тај-брејку другог сета, па две брејк шансе на 2:1 у трећем. Из свега тога је Србин успео да се извуче и да дође до велике победе.


Новака тако у наредној рунди чека Дијего Шварцман (Аргентина) који је био бољи од Кеија Нишикорија (Јапан) - 6:4, 6:2. Додуше, треба додати да су метеоролози за суботу у Риму најавили падавине...


23:05 - ПРВИ СЕТ

1:0 - Меч у хладном Риму је започео сервисом Ђоковића. Аргентинац је дошао до 30:30, али је Новак пронашао добре форхенде и освојио гем.

1:1 - Успео је Новак да пронађе добар ритерн на сјајне сервисе Дел Потра, али не и да озбиљније запрети у првом гему на сервис ривала.

2:1 - Форсира Новак од старта бекхенд ривала и то је донело гем, уз једна одличан дроп-шот за крај гема.

2:2 - Уз малу помоћ среће и нешто лошијег стања терена Новак долази до брејк лопте. Делпо је то спасао, да би потом савршеним лобом стигао до још једне. Савршеним форхендима је Аргентинац и то успео да спаси и да после скоро седмоминутног гема изједначи.

3:2 - Још један добар сервис гема за српског играча којим задржава предност.

3:3 - Поново је Ђоковић стигао до брејк шансе и ни овај пут није успео да је искористи. Дел Потро је успео да се извуче и да врати неизвесност.

3:4 - БРЕЈК! Стигла је Новака казна за неискоришћене прилике у претходна два сервис гема ривала. Дел Потро је пропустио прву, али не и другу брејк шансу и тако је дошао до вођства.

3:5 - Дошао је Ђоковић до 15:30 и имао прилику да дође до две брејк лопте. Уместо тога је лаган форхенд послао далеко у аут, уследио је још један форхенд који је промашио, да би Дел Потро ас ударцем потврдио брејк.

4:5 - Ђоковић је остао у сету. Скоро савршено је одиграо гем на свој сервис и смањио заостатак.

4:6 - Имао је Новак 0:30, па је ритерн послао далеко у аут. Недуго затим је форсирање бекхенда ривала дало резултат, дошао је до брејк лопте. Није је искористио. Убрзо је, после велике грешке Аргентинца, дошла и друга. Али, снажни сервиси су и њу анулирали. Уследила је нова грешка из бекхенда и трећа брејк лопта, укупно шеста у сету. Ни та није била срећна. Делпо је после гема који је трајао више од 10 минута успео да дође до вођства у сетовима.

00:16 - ДРУГИ СЕТ

1:0 - Уз мало потешкоћа је Ђоковић успео да освоји први гем у другом сету.

1:1 - Поново брејк шанса за Ђоковића и поново је отишла у неповрат. Дел Потро осваја гем на свој сервис сјајним форхендом.

2:1 - Фуриозан гем српског играча. Без изгубљеног поена је дошао до гема.

2:2 - Узвратио је Дел Потро на исти начин и са "нулом" изједначио.

3:2 - Напао је Аргентинац, стигао до 30:30, али је Ђоковић пронашао сервис у правом моменту и успео да задржи предност.

4:2 - БРЕЈК! Коначно. После свих неискоришћених шанси је Ђоковић уз велику помоћ среће одузео сервис Дел Потру и увећао предност.

5:2 - Новак је потврдио направљени брејк и дошао на корак до освајања сета.

5:3 - Дел Потро је одличним сервисима успео да пронађе решење за осми гем и да остане у сету иако се суочавао са сет лоптом.

5:4 - Није Новак успео да задржи стечену предност и да изједначи. Уместо тога је Делпо стигао до три узастопне брејк лопте, другу је реализовао.

5:5 - "Пројектили" Дел Потра из форхенда за освајање 10. гема и враћање неизвесности у други сет.

6:5 - Прекинуо је Ђоковић мини-серију противника од три узастопно добијена гема и поново повео.

6:6 - Играће се тај-брејк. Било је 30:30, али Новак није успео да дође до шанси за брејк.

7:6 - Веома узбудљив тај-брејк, препун преокрета. Новак је после претрпљеног мини-брејка упсео да се врати и да поведе са 3:2. На то је Дел Потро имао одговор, дошао је до 3:5. Ђоковић је смањио, да би потом Аргентинац дошао до две меч лопте. Наравно, Новак није имао намеру да истакне белу заставицу, а начин на који је, савршеним дроп-шотом спасао другу, најбоље говори о стању на терену (6:6). Добио је аплауз и од ватерних навијача аргентинског играча. Одатле је стигла и друга сет лопта у мечу. Бекхенд Делпа је завршио у ауту, Новак је изједначио - 8:6!


01:05 - ТРЕЋИ СЕТ

0:1 - У паузи између два сета је Дел Потро затражио медицински тајм-аут. Крв и проблеми са палцем десне ноге су га натерали да потражи лекарску интервенцију. После кратке паузе се вратио на терен и одлучујући сет започео освајањем гема.

1:1 - Од 40:0 је Новак изгубио три поена, дао шансу противнику, али је на време успео да се "разбуди" и да не дозволи прилике за брејк.

1:2 - Добио је Дел Потро гем, али га је обележио Новак који је после бекхенда који је послао далеко у аут бацио рекет из беса.

2:2 - Суочавао се Ђоковић са три брејк шансе. Прво код 15:40, па на предност ривала, сервисима је успео да се извуче, а онда је тражио од људи у својој ложи и од навијача да устану и да пруже јачу подршку.

3:2 - БРЕЈК! Служио је Дел Потра први сервис, играо је одличан гем, али ни то му није било довољно. Ђоковић је био стрпљив, чекао своју шансу и дочекао. Направио је први брејк у сету и повео!

4:2 - Успео је Новак да потврди направљени брејк и да увећа вођство.

4:3 - Нема Дел Потро намеру да се преда. Осваја рутински гем на свој сервис, уз неколико одличних сервиса и остаје у сету.

5:3 - Сигуран сервис гем за српског играча.

5:4 - Узвраћа Делпо на исти начин. Брзо осваја гем и смањује резултат.

6:4 - КРАЈ! После праве драме и више од три часа игре Ђоковић је успео да сломи отпор Дел Потра и да прође у полуфинале турнира у Риму.