Sportisti za vreme pandemije mogu da očekuju doping kontrolore: Ni sada niko nije povlašćen

S. Krstović

sreda, 22. 04. 2020. u 08:12

Спортисти за време пандемије могу да очекују допинг контролоре: Ни сада нико није повлашћен

dr Marija Anđelković Foto: K. Mihajlović

Dr Anđelković: Tačno je da je sada ograničena kontrola, ali čim počnu treninzi i takmičenja provere će biti pojačane

MNOGI sportisti u svetu boje se da za vreme pandemije virusa korona ne stane doping kontrola. Dr Marija Anđelković, iz Antidoping agencije Srbije, ističe da asove i dalje kontrolišu, a da će se provere pojačati čim počnu treninzi i takmičenja.

- Broj kontrola je smanjem, s obzirom na to u kakvoj smo situaciji svi na planeti. Tačno je da je sada ograničena kontrola, ali ne bi trebalo izgubiti iz vida da nema takmičenja - ističe dr Marija Anđelković.

PROČITAJTE JOŠ: Šokantne tvrdnje japanskog naučnika: Olimpijske igre najverovatnije neće biti održane sledeće godine

Koordinator nacionalne registrovane grupe i TUE procesa naglašava da su kontrolori, kao i sportisti, maksimalno zaštićeni, tako da je rizik od prenošenja zaraze minimalan.

- I pre pandemije je postupak bio takav da kontrolor uvodi sportistu u proces, da popunjava formular, ali da ne dira uzorak, već ga samo preuzima. Mi smo i do sada mogli da nosimo rukavice, sada imamo i maske. Jednostavno, minimalne su šanse da dođe do bilo kakvog kontakta dok sportista daje uzorak. I dalje imamo pravo da iznenadimo sportistu, da mu dođemo nenajavljeno u stan ili mesto gde se u tom trenutku nalazi - objašnjava dr Anđelković.

PROČITAJTE JOŠ: Sportisti koji su bili suspendovani zbog dopinga će imati priliku da izbore normu za OI: Jedni jedva čekaju, drugi smatraju da nije fer

Atletičari su prvi u svetu digli glas zbog smanjenja testiranja tokom pandemije, bojeći se da pojedinci ne "igraju" sportski.

- Svi smo u istom položaju na celoj planeti i nijedan sportista nije povlašćen. Za sve važe ista pravila. Čim počnu treninzi i takmičenja kontrola će biti pojačana. Uostalom, svi su veoma edukovani i prate sve što se dešava u ovom periodu - podvlači dr Anđelković.