JEDNA muka je već snašla organizatore Olimpijskih igara u Tokiju, a sada ih stiže i druga. Taman kada su zbog pandemije virusa korona morali za celu godinu da odlože igre u prestonici Japana, Rojters je došao do ekskluzivnog saznanja da je tokom i posle 2013. godine, za dobijanje domaćinstva, jedan japanski biznismen platio čak 8,2 miliona dolara mita članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta!

U pitanju je Harujuki Takahaši kojem je na račun njegove kompanije prvo uplaćen milionski dolarski iznos, a on je taj novac, navodno, koristio kako bi članovima MOK kupovao skupe poklone, delio ih na privatnim žurkama i privoleo ih 2013. godine da Tokio dobije organizaciju Igara. Novac je uplaćivan od strane tenderske komisije koja je imala pravo odlučivanja o svim kapitalnim organizacionim projektima.

- Ako sam neke poklone i davao pojedinim ljudima iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, to su bili jeftini "seiko" satovi - prilično providno je pokušao da se odbrani Takahaši.

PROČITAJTE JOŠ: Čavić: Olimpijske igre su postale cirkus u kom sportisti najviše pate, njihovo je samo da slušaju

Japanska vlada i ceo Organizacioni komitet suočili su se prošle nedelje sa ogromnim problemom koji će izazvati i značajne finansijske posledice zbog odlaganja OI za celu godinu, pošto je odlučeno da Igre traju od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Japanci su uložili čak 13 milijardi dolara u organizaciju i nema sumnje da će morati da još odreše kesu kako bi pokrili gubitke nastale zbog pandemije virusa korona.

- Uplaćivan mi je novac, pozvao sam Lamina Diaka da podrži našu kandidaturu, dao mu simboličan poklon i ne vidim ništa sporno u tome, jer je potpuno legitimno davati poklone i tvrdim da nema ništa neprimereno u uplatama koje sam primao i u načinu na koji sam trošio novac - dodao je biznismen Takahaši, ali je odbio da kaže kako je iskoristio svih 8,2 miliona dolara.

Rojters je imao priliku da pregleda i bankovne evidencije Tenderske komisije u Tokiju, ali tamo se navodi da je kompaniji "Seiko", koja proizvodi satove, isplaćeno tek 46.500 dolara, pa je više nego očigledno da do 8,2 miliona nedostaje baš mnogo novca.

SENEGALCI POD LUPOM
U PROPISIMA Međunarodnog olimpijskog komiteta stoji da je dozvoljeno davanje poklona, čak i u procesu organizacije već dobijenih Igara, ali nije navedeno koliko iznosi najviša vrednost poklona. Francuski istražitelji sada ispituju Senegalca Lamina Diaka, dugodišnjeg predsednika Svetske atletske federacije, i njegovog sina Masata pod sumnjom da je najveći deo "skrivenog" novca uplaćivan na račun jedne singapurske firme, a kasnije možda prosleđivan njima.