NAŠOJ zemlji je donela iz Londona 2012. prvo olimpijsko zlato od osamostaljenja, i njeno ime će zauvek ostati zapisano zlatnim slovima. Reprezentativka u tekvondu i potpredsednica OKS Milica Mandić se nada da će 2020. biti uspešna njoj lično, a i kompletnom Olimpijskom timu.

- Nije mala stvar proslaviti 110 godina postojanja OKS. Sportistima bih poželela dobro zdravlje i da prođu kvalifikacije, pa da nas bude što više u Tokiju. Neka ovo bude godina u kojoj ćemo napraviti vanserijske rezultate.

Mandićeva se nedavno vratila iz Švedske sa Prezident kupa, na kom je osvojila srebrnu medalju. Isti uspeh je napravio i Mahdi Hodabahši, koji se prvi put takmičio pod našom zastavom, dok je zlatno odličje zasijalo oko vrata Tijane Bogdanović.

- Dobar početak sezone za nas. Zadovoljni smo kako smo se borili i kako smo odradili stvari koje smo vežbali. U nedelju idemo u Ameriku, posle u Sofiju, narednih mesec i po dana smo po turnirima, ali to je deo priprema.

Milica se podsetila prvih Igara na kojima je napravila "bum".

- Imala sam tada samo 20 godina. Kad si mlad ne obraćaš pažnju ni na šta, samo ćutiš i radiš kao vojnik. Na prošlim OI sam osećala pritisak sa kojim se nisam izborila na način na koji sam htela.

Posle uspona i padova koji su se smenjivali tokom prethodnih godina, Mandićeva ponovo deluje kao da je u punoj snazi i sa prepoznatljivim osmehom na licu.

- Imam 28 godina i mnogo iskustva iza sebe, pristupam sa većim uživanjem nego prošli put. Zasad se osećam stabilno. Sport je zanimljiv zato što je nepredvidljiv. Može sedmi i osmi nosilac da bude olimpijski šampion, a i da prvi nosilac ispadne u prvom kolu. Sve zavisi od nas, ali uvek treba i ono malo sreće kad se pojavite. To je jedan dan u četiri godine kada se takmičite.

Uspeh Milice Mandić je naterao veliki broj dece da uplove u iste vode.

- Znači mi to, jer bi bilo baš loše da se sve ugasi kada se Gale i ja povučemo. Volim ovaj sport i mnogo bi mi bilo drago da gledam neku novu decu kako napreduju i osvajaju medalje u budućnosti. Hvala bogu, ima ih. Volela bih da se nastavi sa dobrim rezultatima i u narednih 10, 15 godina. Na nama je da radimo, da pokažemo mlađima kako treba da se ponašaju. Zasad me slušaju, podmladili smo ekipu u klubu, pa uživam sa njima. Kao što su mene stariji oblikovali, tako ja pokušavam malo njih da usmerim na pravi put - zaključila je Milica.

GRAD ME ODUŠEVIO
OVOGODIŠNjA poseta Tokiju neće biti debitantska za Milicu Mandić.

- Bila sam tamo dan i po prošle godine. Oduševila sam se. To je sasvim neka druga realnost. Jedva čeka da vidim kako će olimpijsko selo, i uopšte ceo grad, izgledati u periodu Igara.