OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: BUDIMPEŠTA


SRBIJA nije više vladar Evrope! Vaterpoliste su sa trona posle osam godina svrgnuli Španci i to posle peteraca. "Delfini" su u dramatičnom četvrtfinalu 34. EP u Budimepšti izgubili od "crvene furije" na isti način na koji su je pre dve godine potopili u finalu šampionata Starog kontinenta u Barseloni - 9:10 (2:1, 1:4, 2:1, 1:0 - 3:4). U regularnom toku je bilo 6:6.


Naši će u petak (16.00) za plasman od 5. do 8. mesta razigravati sa slabijim iz duela Hrvatska - Grčka.


Vaterpolo tim Srbije, čije je zvanično osiguranje "Unika", nije uspeo da izbori deseto uzastopno polufinale i prvi put se u 21. veku neće naći na pobedničkom postolju na evropskim prvenstvima. Raspršen je i san o petoj uzastopnoj tituli, "delfinima" sada preostaje da se maksimalno koncentrišu na Olimpijske igre u Tokiju, gde brane zlato iz Rija.


Ono što su svi očekivali videli smo u bazenu: tvrdu, beskomromisnu borbu titana. Obe selekcija spustile su vodenu zavesu pred svojim golom, odlično su se branile, naročito je briljirao španski golman Pinedo, a u napadu su se ekipe, naročito naša, mučile sa igračem više. Srbi su bili na pragu još jednog velikog preokreta, jer su uspeli da stignu minus 4:6, ali ne i da prestignu. Imali su naši i dva poslednja napada, prvi put je Prlainović brzopleto šutirao, a potom nam je 15 sekundi pre kraja sviran prekršaj u napadu. A u penal seriji tragičari su postali Prlainović, koji je pogodio prečku, i Mandić, čiji je šut zaustavio Pinedo. Mitrović je nadmudrio Munariza, a pokušaj Savića da sa promenom golmana (Pijetlović umesto Mitrovića) dekoncentriše Granadosa nije uspeo.


Naši su dobro počeli, golovima Mandića poveli sa 2:0, diktirali ritam sve do 13. minuta, ali su kod 3:1 odjednom potonuli. Srbi su popustili u odbrani, napad kao da nije postojao, razigrali su se Španci, raspucali Sanahuh i Fernandez i serijom 4:0 preokrenuli na 5:3.


Od tog trenutka Srbi su jurili prednost rivala, bili nesigurni u napadu, očajno igrali igrača više, u jednom trenutku nisu im bila dovoljna ni dva igrača više. Ipak, borbenom i čvrstvo igrom u odbrani uspeli su, šest minuta pre kraja, golom Mandića da izjednače na 6:6. Nažalost, ovaj put nisu imali snagu za završni udarac. Nadamo se da će im se sreća osmehnuti u Tokiju.BAZEN: "Dunav arena". Gledalaca: 2.000. Sudije: Aleksandresku (Rumunija) i Kolombo (Italija). Igrač više: Srbija 12 (5), Španija 10 (2). Dva igrača više: Srbija 1 (0), Španija 2 (1). Peterci: Španija 1 (1). Strelci sa penala: Filipović, Aleksić i Ćuk za Srbiju, a Perone, Delgado, Lambure i Granados za Španiju.

SRBIJA: Gojko Pijetlović, Mandić 3, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, Duško Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović (5 odbrana).

ŠPANIJA: Pinedo (11 odbrana), Munariz, Granados 1, Sanahuha 2, De Toro, Larumbe, Delgado, Fernandez 1, Tahulj, Perone 2 (1), Malarač, Bustos, Lorio.