IZVRŠNI komitet Svetske antidoping agencije (VADA), odlučio je u ponedeljak na sastanku u Lozani da ponovo kazni Rusiju, pa njeni sportisti neće moći da učestvuju četiri naredne godine na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima. Istovremeno, oni ruski sportisti koji nisu koristili nedozvoljena doping sredstva moći će da se takmiče, ali ne pod ruskom, nego pod neutralnom zastavom. Osim toga, Rusija neće moći da bude domaćin svetskih prvenstava, između ostalih, u odbojci 2022. i u hokeju na ledu 2023.


Saradnici i rukovodioci Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije neće moći da posećuju naredne četiri godine svetska takmičenja. Kažnjena je i Ruska antidoping agencija i neće moći da obavlja kontrolu.


PROČITAJTE JOŠ: Ni Putin ne može na Olimpijske igre u Tokio


Do novog skandala je došlo zbog toga što je VADA ustanovila da je bilo prevara sa bazom podataka od 2012. do 2015. godine. U VADA su tvrdili da ona nije bila potpuna, a ni autentična. Iz baze podataka moskovske laboratorije je nestalo na stotine podataka, a neki fajlovi su bili promenjeni. Za manipulaciju podacima Izvršni komitet VADA je optužio ruske vlasti.


Ipak, Rusija će moći da bude domaćin dela Evropskog prvenstva 2020. u fudbalu, jer, kako kaže predsednik VADA Krejg Ridi, ono nije veliko međunarodno takmičenje.


Zbog mućkanja sa dopingom, ruski sportisti nisu mogli da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama 2018, a prijave ruskih "čistih" sportista su se razmatrale individualno.


PROČITAJTE JOŠ: Grbić ljut zbog suspendovanja Rusije: To su dvostruki aršini, pouzdano se zna da Amerikanci ne idu na doping kontrolu!


Linda Heleland, potpredsednica Svetske antidoping agencije, zalagala se da se Rusima potpuno zabrani nastup na OI, kako bi ih prisilili da shvate da moraju da dovedu u red svoju antidoping službu i da im sportisti ne uzimaju nedozvoljena sredstva. U VADA tvrde da znaju prezimena svih sumnjivih ruskih sportista.

Rusija namerava da se u narednih deset dana žali na odluku VADA Sportskom arbirtažnom sudu KAS.


PROČITAJTE JOŠ: Pomogao je Rusiji u dopingu, a onda prebegao u SAD i promenio lični opis: Ovo je Rodčenkov, čovek koji je odao sve tajne ruskih sportista (VIDEO)


U Moskvi su znali već prošle nedelje da VADA namerava da kazni Rusiju, pa su novinari zamolili premijera Dmitrija Medvedeva da prokomentariše novi skandal.


- Sve to liči na beskrajni antiruski serijal. Mi moramo i dalje da se borimo protiv dopinga i u tome nismo bezgrešni. Ali, nisu samo naši sportisti uzimali doping. Šta je sa drugima, jesu li oni bezgrešni - zapitao je premijer Dmitrij Medvedev, koji kao i mnogi drugi u Rusiji smatraju da je doping afera vezana i sa sadašnjom političkom situacijom u svetu.


I SELEKCIJE ISKLjUČIVO BEZ GRBA, ZASTAVE I HIMNE

UKOLIKO rukometašice Rusije u Kumamatu postanu prvakinje sveta, one će automatski izboriti i Olimpijske igre. Međutim, u Tokiju neće moći da se takmiče pod svojom zastavom, već kao neutralna selekcije. VADA je, inače, saopštila da ukoliko se fudbalska reprezentacija kvalifikuje za SP u Kataru 2022, neće moći da nastupi pod svojim obeležjima.

- Ako se kvalifikuje, tim koji predstavlja Rusiju neće moži da učestvuje, ali pošto već postoji mehanizam koji je uspostavljen, Rusija može da se prijavi za učešće na neutralnoj osnovi - kaže predsednik Komisije za žalbe VADA Džonatan Tejlor.