SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”: BARSELONA

OVAJ intervju čitate isključivo zahvaljujući Novaku Đokoviću. Prilikom nedavnog učešća na turniru u Barseloni, na račun višegodišnjeg poznanstva, obećao je razgovor za "Novosti" i održao obećanje, uprkos neprijatnom porazu od Martina Kližana u drugom kolu i uprkos nespremnosti ATP tura da pomogne.

Prvo su me ukorili što sam direktno pitao igrača i zatražili da uputim zvanični zahtev preko njih. Kada sam to uradio rekli su "da će videti". Onda su mi "ljubazno" javili da na kraju zvanične konferencije mogu da postavim jedno pitanje na srpskom... Tu je Novak odigrao ključnu ulogu. Sproveo me je do dela u koji novinari nemaju pristup, upali smo u improvizovanu kancelariju čoveka koji je zbunjeno gledao u Novaka Đokovića ali nam je, naravno, rado ustupio dve stolice da obavimo posao.

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ OKUPLjA STRUČNI ŠTAB I KREĆE SA PRIPREMAMA ZA MADRID: Sa Vajdom i u Beogradu

MADRID, RIM, PA PARIZ... * GDE ćete igrati posle Barselone?
- ŽAO mi je što nisam igrao duže u Barseloni, hvala svima na veoma ljubaznom dočeku i podršci koju sam imao. Nadam se da ću se vratiti i popraviti utisak. Sada sledi period treninga, pa onda turniri u Madridu i Rimu, u sklopu priprema za glavni turnir na šljaci, na Rolan Garosu.

Ubrzo se pojavila predstavnica ATP, nije prekidala razgovor, ali je cupkala na vratima i više puta značajno gledala na sat. Novak nije obraćao pažnju na nju, ja sam pokušavao da dobijem još koji minut. Nisam stigao da ga pitam sve što sam želeo, ali hvala mu i na ovome. Kada smo se pozdravili "došlo je njenih pet minuta". Održala mi je predavanje kako Novak ima na desetine zahteva za intervjue, kako red mora da se poštuje, itd... Rekoh joj da je, valjda, najbitnije da li igrač hoće ili neće da priča sa nekim.

Nismo se razumeli, ali to i nije bitno. Važan je Novak Đoković.

* Da li je teže stići na vrh, ostati na njemu ili se vratiti posle duže pauze izazvane povredom?

- Ovo poslednje, to je ono što sada doživljavam i nije lako. U mom slučaju nije bila samo povrede, već i neke tehničke promene u mojoj igri izazvane povredom. Takođe, imao sam i brojne promene u timu, tako da je sve to uticalo na moju igru. Sada se fizički osećam dobro, igram bez bola, povremeno imam bleskove, kao u drugom setu oprotiv Kližana, ali nemam kontinuitet koji mi je nekada bio kvalitet. Trudim se, ali evidentno postoje nedostaci u mojoj igri. Nešto od onoga što je nekada bila rutina sada ne funkcioniše i moram prvo da se naviknem na to, a onda i da popravim igru. Ne znam kada će se to desiti, ostaje mi samo da radim i nadam se da ni ja ni moji navijači nećemo čekati predugo.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković stigao u Beograd

* Kako je bilo bez reketa, turnira, putovanja?

- U najmanju ruku neobično. Bio sam svestan da je strpljenje jedini lek, nisam sumnjao da ću se vratiti, ali nisam znao kad i u kakvoj formi. Sada je jasno da sam još daleko od nekadašnje spremnosti, ali svestan sam da je podizanje kvaliteta igre dug proces. Moram da igram što više. Sa druge strane, prinudna pauza mi je dala više vremena za porodicu, imam dvoje dece... Tenis je dosad bio na prvom mestu, ali nije sve. U životu bi trebalo naći balans. Imao sam podršku supruge i cele familije i zahvalan sam im na tome. Ja sam srećan čovek, i na terenu i van njega. Dobro, na terenu manje gledajući ove poslednje mečeve, ali radim da se sve vrati u stanje pre povrede.


Novak sa našim izveštačem Foto: Luis Felipe Castilleja
* Šta i kako dalje?

- Prvi korak je biti svestan situacije, drugi je rad, treći realizacija planova i želja na terenu. Situacija je za mene nova, jer nikada nisam bio povređen, ali nisam prvi kome se to desilo. Rafa Nadal i Federer su takođe imali duže pauze, pa su se vratili i to je primer koji bi trebalo da sledim. Bilo je i mojih grešaka, vratio sam se pre nego što je trebalo. Želja da igram bila je jača od razuma. Sada osećam postoperativne posledice. Nije trebalo da igram na američkoj turneji. Nije me bolela ruka, ali igrački nisam bio spreman i to je rezultiralo porazima koje moram da prihvatim kao deo cene povratka. Meni je najvažnije da poslednjih nedelja igram mentalno slobodan, bez opterećenja mislima o laktu. Sada treba da se koncentrišem samo na igru, na teniske elemente. I da, kao što sam rekao, malo smanjim ciljeve, bar na turnirima koji su prvi na redu. Glavni cilj treba da bude dobra igra, pa zašta bude dovoljna...

* Kad je već reč o Nadalu i Federeru, kakav je tvoj odnos sa njima? Često se priča i piše o navodnoj netrpeljivosti sa Federerom?

- Sa Rodžerom nikada nisam imao nikakav problem. Prema njemu osećam najveće moguće poštovanje, on je mnogo uticao na sve nas i tenis uopšte... Svi mi imamo i pozitivne i negativne osobine koje se ponekad vide i na terenu. Sa Nadalom i Marejem sam bliži verovatno zato što smo ista generacija, zajedno smo rasli, oni su mi pomogli da stignem dokle sam stigao. U svakom slučaju, ja ne mrzim nikoga, reč "mržnja" ne postoji u mom rečniku.

* Ima li prijateljstva među rivalima?

- Trebalo bi prvo da definišemo šta je prijateljstvo... Mislim da je važnije da odnos bude korektan, sa uzajmnim poštovanjem. Čini mi se da, prosto, nije prirodno da sa najboljim prijateljem igraš odlučujuće mečeve na velikim turnirima... Nekako ne vidim dovoljno prostora za iskreno prijateljstvo sa najvećim rivalima. Verujem da je sasvim dovoljno da imamo korektan odnos i da se međusobno poštujemo.

* Šta su ciljevi u nastavku sezone?

- Postoje kratkoročni i dugoročni. Ovi na kratki rok su da igram što bolje, da pobedama vraćam samopouzdanje. Na duže staze želim da opet budem u svetskom vrhu, da igram dobro na najvećim turnirima, da budem u situaciji da neki od njih ponovo osvojim, da se vratim tamo gde sam bio. Ključ su strpljenje i rad. Prvo imam, na drugo sam spreman. Ali, velika je razlika između treninga i mečeva. Tražim najbolji put za povratak i nadam se da ću ga naći.

* Kakvi su planovi u vezi sa reprezentacijom?

- To je uvek otvorena priča. Volim da igram za reprezentaciju i nadam se da ću opet igrati, ali u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći da ću biti u timu za septembarski meč sa Indijom. Zavisiće od mnogo faktora. Nadam se da će najavljene promene u formatu Dejvis kupa omogućiti da lakše i više igramo za naše reprezentacije, jer mi iz individualnih sportova retko imamo priliku da igramo za državni tim. Za reprezentaciju me vežu najlepše uspomene, tamo su mi najbolji drugovi, uvek smo bili pravi tim, kao jedna srećna porodica...

INIJESTA JE LEGENDA
POŠTO je najavljeni odlazak Inijeste iz Barselone jedna od glavnih sportskih tema u Kataloniji novinari su na Novakovoj konferenciji za medije želili da znaju šta Đoković misli o kapitenu Barse:
- Ne poznajem ga lično, ali kao fudbalski navijač znam ga veoma dobro. Za ono što je uradio na terenu zaslužuje maksimalno poštovanje. On je legenda kluba.

68 TITULA
12 GREND SLEM: Australijan open 6, Vimbldon 3, Ju-Es open 2, R. Garos 1.
30 MASTERS: Indijan Vels 5, Majami 6, Monte Karlo 2, Madrid 2, Rim 4, Toronto 4, Šangaj 3, Pariz 4.
5 završnih turnira
11 ATP 500: Peking 6, Dubai 4, Bazel 1
10 ATP 250: Doha 2, Beograd 2, Istborn 1, Beč 1, Eštoril 1, Mec 1, Amersfort 1, Adelaida 1.