SPORTISTI u našoj zemlji se polako vraćaju na treninge, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, da je Srbija prošla probni period i da se sport vraća u svoje redovne aktivnosti. Dodao je, takođe, da su se sportisti pridržavali svih mera koje je medicinska struka propisala i da je na taj način odgovorno poslata poruka društvu.

- Nama su glavni orijentir odluke međunarodnih organizacija. UEFA je izašla sa jasnim planom i programom i daje instrukcije fudbalskim savezima Evrope, kao što je i FIFA, prva od svih ostalih sportskih federacija - rekao je Udovičić, precizirajući da su od sutra u Srbiji dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru.

Ministar je govorio i o kandidaturi Beograda za završnicu Evrolige, istakavši da je on lično optimista zbog svega što je glavni grad u prethodnom periodu radio, ali da to nije garancija da će Beograd dobiti domaćinstvo.

- U prethodnih pet godina bili smo organizatori EP u košarci za žene, organizovali smo kvalifikacioni turnir za OI 2016. i sada ženski kvalifikacioni turnir, u jednom danu prihvatili turnir iz Kine... Pokazali smo da imamo sposobnost i kapacitete, odigran je fajnal-for u Beogradu... Kada ste pokazali svetskoj i evropskoj košarci da postavljate standarde, da se drugi sa vama porede, onda mi to daje ohrabrenje i snagu. Mislim da je, ako je to moguće, važno da organizujemo što veći broj međunarodnih takmičenja u Srbiji, da otvorimo vrata i da promovišemo našu zemlju - naglasio je Udovičić.

SVE OČI UPRTE U ODLUKE NBA
- ONO što je sada glavna nedoumica - čekamo odluku NBA kao jednog od pokretača svetske košarke, jer će se odluke Evrolige, odnosno FIBA Evrope i sveta, donositi na osnovu odluka NBA lige. Rukomet, vaterpolo i odbojka su izašli sa jasnim stavovima, otkazana su sva međunarodna takmičenja. Stav je da se otkazuju domaća takmičenja, tako da smo svedoci da se u najvećem delu zemalja Evrope neće igrati - rekao je Udovičić.