Fudbaler Ferencvaroša opomenut zbog davanja podrške preminulom Džordžu Flojdu, FIFA traži od svih saveza da imaju razumevanja

Beta

utorak, 02. 06. 2020. u 12:00

Фудбалер Ференцвароша опоменут због давања подршке преминулом Џорџу Флојду, ФИФА тражи од свих савеза да имају разумевања

Tokmac Nguen foto: EPA

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Mađarske je pismeno ukorila 26-godišnjeg fudbalera

Fudbalski savez Mađarske opomenulaje danas fudbalera Ferencvaroša Tokmaca Nguena, pošto je poslepostignutog gola pokazao majicu sa porukom "Pravda za Džordža Flojda".


Nguen je postigao gol u remiju Ferencvaroša 1:1 sa Puškaš Akademijom u nedelju u mađarskom prvenstvu. On je posle gola podigao dres i pokazao majicu na kojoj je bila poruka: "Pravda za Džordža Flojda".


Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Mađarske je pismeno ukorila 26-godišnjeg fudbalera i navela da će za bilo kakav sličan postupak ubuduće biti "stvarno kažnjavan".


Sportski list „Nemzeti“ naveo je da je Nguen bio jedan od najboljih veznih igrača u prvom delu mađarskog šampionata, postigao je četiri gola i imao je tri asistencije.


Nguen je prošle godine, posle nekoliko sezona u Stromsgodsetu, prešao u Ferencvaroš, za koji je bio strelac i u evropskim utakmicama. Rođen je u izbegličkom kampu u Keniji, roditelji su mu iz Južnog Sudana, a odrastao jeu Norveškoj, za čije je mlađe selekcije nastupao. On je 2019. godine dobio poziv za reprezentaciju Južnog Sudana.Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca koji je gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.


Zbog toga su izbili protesti u brojnim američkim gradovima, a oglasile su se i brojne sportske zvezde koje zahtevaju promene i pravdu za Flojda.


Međunarodna fudbalska federacija zatražila je od organizatora takmičenja da koriste "zdrav razum" i da razmotre da ne kažnjavaju igrače koji traže pravdu za Flojda.


"FIFAu potpunosti razume osećanja i zabrinutost koje su iskazali brojni fudbaleri u svetlu tragičnih okolnosti slučaja Džordža Flojda. Primena zakona fudbala ostavljena je organizatorima takmičenja, koji bi trebalo da koriste zdrav razum i imaju u vidu kontekst dešavanja", navodi se u saopštenju FIFA.