Borba za elitu: Kreće i Prva liga Srbije

N.I.

petak, 29. 05. 2020. u 08:30

Борба за елиту: Креће и Прва лига Србије
Osim elitnog ranga, danas će se mečevima 27. kola nastaviti i karavan prvoligaša utakmicom Budućnost - Radnički 1923 u Dobanovcima

FUDBALse danas nastavlja i u Prvoj ligi Srbije. Osim elitnog ranga, danas će se mečevima 27. kola nastaviti i karavan prvoligaša utakmicom Budućnost - Radnički 1923 u Dobanovcima. Nedavnim odlukama Izvršnog odbora FSS o promenama sistema takmičenja u sezoni 2020/2021. jasno je da će se ona sa postojećih 16 proširiti na 18 klubova.

I to tako što će stepenik više četiri prvoplasirane ekipe iz Srpskih liga koje su već završene (Železničar, Borac Čačak, Jagodina i IMT), a da u Srpsku ligu ispadaju dva poslednja prvoligaša (trenuto su to Smederevo i Budućnost). Dakle, pred nama su još četiri kola velike borbe za elitu, ali i opstanak.

Pošto se Superliga proširuje sa 16 na 20 timova, u elitni rljang će čak četiri prvoligaška tima. Prema trenutnom stanju na tabeli, ako zadrže isti korak do kraja sezone, to bi mogli da budu Grafičar, Metalac, Bačka i Zlatibor. Međutim, pošto je "gusto" između trećeg i šestog mesta (Bačka 43, Zlatibor 42, Kabel i Kolubara po 41 bod), jasno je da je najmanje još jedan klub (Kolubara) kandidat za elitu. Napominjemo da novosadski Kabel nema pravo da ide u rang više pošto je tokom sezone kažnjen oduzimanjem deset bodova jer je FSS ustanovio da je nameštao mečeve, kao i Smederevo.

Poslednjih dana se spekuliše da će filijala Crvene zvzede, fudbalski klub Grafičar, zbog "sukoba interesa" da odustane od ulaska u Superligu. U tom slučaju postojala bi mogućnost da neki prvoligaški tim "kupi" to mesto, shodno nedavnoj odluci FSS, a sve glasnije se spekuliše da bi to mogli da budu Novi Pazar, Dinamo Vranje ioli Kolubara.