„Zahvalnica i Kanjasu: Zvezda raskinula ugovore sa La Parom i Žanderom, sa Špancem se pregova

Z. ĆOROVIĆ

06. 04. 2020. u 22:10

„Захвалница и Кањасу: Звезда раскинула уговоре са Ла Паром и Жандером, са Шпанцем се прегова

Hoze Kanjas foto: N. Paraušić

Još za vreme zimskih priprema, bez mnogo sentimentalnosti odstranio ih je novi trener Dejan Stanković, a posle toga nije se našao nijedan klub koji bi ih angažovao
KONAČNO su sklonjeni sa Zvezdinog "kazana", odnosno platnog spiska. Srpski šampion raskinuo je ugovore sa Holanđaninom Radživom van la Parom i Brazilcem Žanderom, velikim letnjim promašajima. Uskoro, očekuje se da zvaničnu "zahvalnicu" dobije i Španac Hoze Kanjas, treći član ove grupe stranaca koja je od starta prolećnog dela radila odvojeno od ekipe. Još za vreme zimskih priprema, bez mnogo sentimentalnosti odstranio ih je novi trener Dejan Stanković, a posle toga nije se našao nijedan klub koji bi ih angažovao.

Sva trojica su trčkarala i trenirala posebno, primala su punu platu, kao da su sa ekipom. Ipak, koverte sa martovskom zaradom biće poslednje što će La Para i Žander staviti u džep, pošto su u Crvenoj zvezdi uspeli da pronađu rešenje kako da ih se otarase, uz poruku "hvala i srećan put".

Ostalo je još da se nađe način kako da se klub rastane i sa iskusnim vezistom Kanjasom koji je još pre uvođenja vanrednog stanja otputovao u rodnu Španiju. Najavljeni su pregovori, pa i ako oni budu delotvorni kao sa La Parom i Žanderom, onda se čelnicima crveno-belih može skinuti kapa na agilnosti i odlično urađenom poslu za vreme ove neočekivane pauze. Jednim udarcem "ubili" su nekoliko muva - jer su bez većih natezanja napravili i dogovor sa svim igračima da u naredna tri meseca primaju polovinu plate. Tačnije, fudbaleri su sami dostavili upravi dokument u pisanoj formi u kojem predlažu umanjenje svojih zarada od pedeset odsto. Zbog toga ih je generalni direktor Zvezdan Terzić ponosno pohvalio da "nisu samo dobri igrači već i dobri ljudi jer su pokazali visoku svest i odgovornost prema svom klubu."

Ova solidarnost i velikodušnost prvotimaca doneće uštedu klubu od oko 3,5 miliona evra, a pošto su sa grbače sklonjeni La Para i Žander, ta cifra će biti veća jer su njihove mesečne plate bile oko 70.000 evra (50+20).

Obojicu će navijači Crvene zvezde brzo zaboraviti. U stvari, Žandera baš i neće jer je napravio besmislen penal u Atini i ispao glavni krivac što se ekipa nije preselila u Ligu Evrope. Od 15 utakmica u crveno-belom dresu, brazilski levi spoljni je najbolju odigrao u Kopenhagenu, ona mu je bila jedina svetla tačka.
Od Holanđanina Radživa van la Pare očekivalo se mnogo, dobilo se - ništa. Plaćen je Hadersfildu 1,2 miliona evra, da bi se na "Marakani" pokazao kao drugorazredni igrač. Sakupio je jedanaest utakmica, od toga čak pet u Ligi šampiona, posle čega su ga navijači Zvezde s razlogom cinično prozvali "La Para prevara".

KATASTROFA
U CRVENOJ zvezdi su imali najbolju nameru da se dobro pojačaju kada su krenuli u pohod na drugu uzastopnu Ligu šampiona. Prvo su, za vreme kvalifikacija dovedeni Kanjas i Žander, zatim i Garsija. Čim je overen ulazak u elitu nije se štedelo da se dovede još jedan brz i prodoran igrač, izbor je pao na La Paru.

Posle nešto više od pola godine, ispostavilo se da je letnja kupovina bila katastrofalna, jer se od četvorice legionara još računa samo na Argentinca Garsiju, ali ni on nije starter u timu Dejana Stankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mostarac

06.04.2020. 22:34

Ako su raskinuli ugovore jednostrano, tj Zvezda ih je raskinula to ne znači da su uštedili. Moraju isplatiti ugovorenu sumu do zadnjeg centa, osim naravno ako fudbaleri pristanu dobrovoljno da ne budu isplaćeni kao po ugovoru.

Mile Đedovic

07.04.2020. 14:24

Ok.. razumem sve ovo,ali moram da napisem da je Zander igrao na pogresnoj poziciji u timu i da je neiskoriscen kao igrac u mom voljenom timu.