Ono čime je osvojila svet je UNIŠTILO: Na današnji dan rođena je Merlin Monro

Novosti Online

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 23:33

Оно чиме је освојила свет је УНИШТИЛО: На данашњи дан рођена је Мерлин Монро

Foto Tanjug-AP

Bila je filmska glumica, pevačica, manekenka i svojevrsna ikona
NA DANAŠNjI dan pre 94 godine rođena je jedna od najvećih zvezda svih vremena i sigurno najpoznatija plavuša u istoriji, Merlin Monro.


Rođena je 1. juna 1926. godine pod imenom Norma Džin Mortenson, u sirotištu bolnice u Los Anđelesu. Umrla je sa samo 36 godina, a njena iznenadna smrt i kratak život i dalje zanimaju javnost.


23.februara 1956. godine promenila je ime u Merlin Monro. Bila je filmska glumica, pevačica, manekenka i svojevrsna ikona. Takođe je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji Neki to vole vruće i za najomiljeniju glumicu na svetu. Bila je poznata po komičnim ulogama, ali pred kraj života okrenula se ozbiljnijim ulogama.


Merlin nikada nije bila preterano zadovoljna tipom uloga koje dobija, pa je redovno išla na časove glume. Legendarni glumac i reditelj Li Strasberg jednom je rekao da su ona i Marlon Brando bili njegovi najbolji učenici, jer su bili jedini koji su mogli potpuno duboko ući u dubinu likova.


Bila je i ostala je uzor holivudske lepote i glamura, a za mnoge predstavlja najlepšu ženu na svetu. Čitav život, pa i nakon smrti, njen izgled je bio u fokusu javnosti, pa su neki drugi aspekti njenog života ostali u senci toga.


Tako malo ljudi zna da je Merlin nekada radila u fabrici u kojoj su se izrađivali vojni avioni i bespilotne letelice.


Kao dete, Merlin nije imala priliku da se formalno obrazuje, pa je kasnije u životu postala veliki obožavalac knjiga. Legendarna plavuša u nekim je intervjuima izdvojila autore poput Hemingveja, Flaobera, Kamija i Frojda.


"Najveći mit je da je bila glupa. Drugi je da je krhka. Treći je da nije znala kako da se ponaša. Bila je daleko od gluposti, iako nije bila formalno obrazovana i bila je veoma osetljiva na to. Ali bila je zaista veoma pametna. I vrlo jaka. Jednostavno je morala da bude oboje kako bi porazila sistem koji je upravljao holivudskim studijima 1950-ih.


Bila je veoma smešna. Uloga je bila glupa plavuša - bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne veruje da je bila išta drugo osim kako je prikazana na ekranu “, napisala je o njoj u biografiji Sara Čurčvel.


Jednom na setu, reditelj je zatekao kako čita knjigu Pisma mladom pesniku i pitao je kako se odlučila za tu knjigu. "Noću kada nemam šta da radim idem u biblioteku na Holivudskom bulevaru i nasumično otvaram knjige dok ne naiđem na stranicu ili odlomak koji mi se dopada i potom kupim tu knjigu. Je li to pogrešno?" pitala ga je.


Pročitajte još: MISTERIJA SMRTI NAJPOZNATIJE PLAVUŠE: Organizator sahrane otkrio stravične detalje o Merlin Monro

Malo je takođe poznato da je Merlin često isticala važnost borbe za jednakost. "Ono što stvarno želim da kažem je da svetu zaista treba pravi osećaj jedinstva. Svi - zvezde, radnici, crnci, Jevreji, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, ne ismevajte me. Završite intervju onim u šta verujem." rekla je u intervjuu.

Mnogi biografi se slažu da je slika kojom je Merlin na kraju osvojila svet bila najgora za nju – postala je njegov talac.


Uprkos svom glamuroznom životu, Merlin je patila od depresije, koja je na kraju i uništila. Ali, kao što je to obično slučaj, postoje brojne teorije zavere koje tvrde da je slavna zvezda ubijena.


5. avgusta 1962. godine Merlin je završila život sa samo 36 godina, a u spavaćoj sobi je pronašao psihijatar.


Uprkos svim burnim svađama i problemima, njen bivši suprug Džo DiMađo pokupio je njeno telo i organizovao sahranu, a 20 godina tri puta nedeljno slao joj je crvene ruže na grob. Za razliku od svoja druga dva muža, Džejmsa Doertija i Artura Milera, on nikada o njoj nije govorio u javnosti, nije pisao o tome i nije se ponovo ženio.(indeks.hr)