SINGL i spot Human touch, koji se od pre desetak dana emituje u Kini, ali i u celom svetu, snimio je "Kvin ril tribjut prodžekt", sastavljen od članova "Kvin ril tribjuta", italijanskog izvođača i člana grupe "Vajtsnejk" Majkla Lupija, beogradske sopranistkinje Jovane Čurović, kineske zvezde Vanga Kana, kao i simfonijskog orkestra iz kineskog grada Čangčuna. Iza svega stoji srpski muzičar Srđan Simić, koji je komponovao muziku.

Ideju za pesmu dobio je prošle jeseni, za vreme turneje "Kvin ril tribjuta" u Kini. Budući da je Simić i menadžer benda, njihov agent za Kinu mu je predložio da napiše pesmu koju bi mogao da promoviše u toj zemlji. Ideja je dodatno dobila na smislu nakon izbijanja epidemije korone, pa je Srđan komponovao muziku koju su posle aranžirali članovi grupe, zajedno sa dirigentom Milošem Jovanovićem.

- Pesma se stilski oslanja na muzički stil grupe "Kvin", ali su joj Lupi, Kan i Jovana dali sopstveni pečat - kaže Srđan Simić za "Novosti". - Prijatelj i saradnik iz Italije Pat Skalabrina me je povezao sa Majklom Lupijem, a on je, čim je čuo pesmu, odmah pristao da bude deo projekta, Isto je bilo i sa Vangom, a Jovana je deo "Kvin ril tribjut simfoni" koji izvodimo širom sveta. Gospodin Jipu Čeung je angažovao simfonijski orkestar iz Čangčuna. Moj bliski saradnik iz Amerike Džoi Sajks je sjajan tekst napisao nakon što smo dugo pričali o tome šta želimo da prenesemo i saopštimo svetu u ovim teškim vremenima.

o Poruka je jasna?

- U vremenu kada nam se nameće fizičko i socijalno distanciranje, više nego ikad osećamo i shvatamo koliko nam je potreban ljudski dodir, bliskost. Niko ne želi da bude sam. Potrebni smo jedni drugima. I šta god da nam budućnost donosi, uvek će nam biti potrebni ljudski dodir i zagrljaj.

o Svemu je prethodila turneja "Kvin ril tribjuta"?

- Za godinu i po dana obišli smo veliki broj zemalja i odsvirali mnogo koncerata po čitavom svetu. Prošle jeseni 10 koncerata u Kini, između ostalih i u Vuhanu. Doduše, mnogo pre početka epidemije. Kako se pesma veoma sluša i emituje u Kini, nadamo se kraju pandemije i radujemo se novoj kineskoj turneji zakazanoj za oktobar. Ove godine smo postavili rekord sa 62 odsvirana koncerta u 62 dana, u 62 različita grada Nemačke i Austrije. Bez dana pauze. Proglašenje vanrednog stanja u domovini nas je zateklo u Lajpcigu. Bili smo u prvom jutarnjem avionu iz Berlina za Beograd, ali se on sa piste pred poletanje vratio do aerodromske zgrade, uz obrazloženje pilota da usled vanrednog stanja nisu dobili dozvolu za sletanje u Beograd. Alternativnim pravcima domogli smo se Beograda u kasnim večernjim satima. Posle višečasovne provere, otišli smo kućama koje nismo mogli da napustimo narednih 28 dana, zbog obvezne samoizolacije.

o Kakve su reakcije na pesmu u Kini, kakve u Americi, a kakve u Srbiji?

- "Human touch" se u Kini emituje na velikom broju radio i TV stanica. Takođe je prisutna na skoro svim njihovim socijalnim mrežama i digitalnim platformama. Za sada su reakcije sjajne, a imam informacije da je na "Jutjubu" najgledanija u America, a zatim u Italiji, Nemačkoj, Španiji... Mislim da ljudi u Srbiji još nisu do kraja upoznati sa ovim što smo uradili. Često kažem kako su oni pravi muzički ambasadori Srbije, Samo na nemačkoj turneji nas je gledalo 60.000 stranaca, koji su i te kako iznenađeni kad kažemo da smo iz Srbije.

o Da li lakše plivate u menadžerskim ili muzičkim vodama?

- Uživam u ulozi menadžera jer radim sa sjajnom ljudima. Mi smo prvenstveno prijatelji, pa tek onda saradnici. Svi su kreativni i sjajni muzičari i srce mi je puno kada ih publika, gde god svirali, ispraća ovacijama. Autorski sam se ostvario napisavši i izdavši više od 350 muzičkih dela, a kao gitarista i pevač definitivno postigao najveće domete kao član "Supersonic blues machine" sa kojom već treću godinu nastupam uz legende bluz roka, Bilija Gibonsa iz "Zi-Zi topa", Stiva Lukatera iz grupe "Toto" i još mnogo velikih imena.

o Otkud vi sa njima u bendu?

- Američki producent Fabricio Grosi mi je pre pet godina ponudio da napišem pesme za projekat Supersonic blues machine koji je pokrenuo. Ideja je bila da na svakoj pesmi gostuje po jedna velika zvezda bluz-roka. Ispostavilo se da su na mojim pesmama gostovali Voren Hajnes, Roben Ford, Volter Trout, Erik Gejls... Posle uspeha prvog albuma, zamoljen sam da radim i na drugom. Tu sam uspostavio saradnju sa Stivom Lukaterom. Po odlasku pevača i gitariste Lansa Lopeza pozvali su me da se priključim bendu i za nastupe. Od tada nastupam kao gitarista i prateći vokal.

o Festivali, turneje i koncerti širom sveta se otkazuju za 2021?

- Teška su vremena pred nama. Muzička industrija trpi kao i sve druge. Kako će sve izgledati, teško da može bilo ko da predvidi u ovom trenutku. Kako će izglediti koncerti? Da li će ih i u kojoj meri biti? Najpogođenija će biti najveća imena svetske muzičke scene, jer će definitivno masovna okupljanja poslednja biti dozvoljena. Traže se alternativna rešenja, kao onlajn striming koncerata. Čitao sam o popularnom korejskom bojs bendu koji je zaradio dva miliona dolara za onlajn koncert, prodavši ogroman broj skupih karata za taj nastup! Da li nam je to budućnost? Ne znam. Iskreno, ne bih voleo.

"DIVLjI KESTEN" ME VRATIO MUZICI

o KAKO danas gledate na devedesete kada ste sa "Divljim kestenom" žarili i palili sa hitom "Zorane, Zorane"?

- "Divlji kesten" je bio moj povratak muzici. Petogodišnja pauza pre toga usledila je usled razočaranja polovičnim uspesima raznih demo bendova, pa i afirmisanih bendova u kojima sam svirao, poput "Slomljenih stakala" ili "Klinike". "Kesten" je bio odskočna daska za moj dalji rad kao kompozitora. Popularnost koju je ta grupa imala i benefiti koju je donosila definitivno su pomogla da se bavim muzikom na način na koji to radim danas. Sve je to deo moje životne slagalice. Pa i "Zorane, Zorane".