U OKVIRU programa „Sa kulturom kod kuće“, predavanje Milorada Vukašinovića, novinara i publiciste, na temu „Virus nove globalizacije“ može se pogledati na zvaničnom jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


Uticajni američki časopis „Spoljni poslovi“ u jeku globalne pandemije virusa korona pokrenuo je debatu o tome kako će izgledati svet posle ovih dramatičnih događaja.


Većina učesnika složila se da je virusna kriza označila kraj globalizacije kakvu smo poznavali, kao i da su otvorena mnoga egzistencijalna pitanja koja nameću potrebu za jednim vidom univerzalne saglasnosti koje nije bilo od završetka Hladnog rata.

Dodali bismo da je aktuelna kriza na najogoljeniji način potvrdila i teoriju o svetu globalne međuzavisnosti koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila ključni slogan mondijalizma. U ovom trenutku ipak se čini previše ishitrenim zaključak o kraju globalizacije, jer je reč o jednom objektivnom procesu koji je posledica, pre svega, fenomenalnog razvoja nauke i tehnologije.


Otuda se čini osnovanijom hipoteza o krahu ideologije globalizma o čemu je nedvosmisleno govorio Samjuel Hantington posle napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. 9. 2001. godine.


Video možete pogledati OVDE