Aleksandar – srpski junak ili jugoslovenski kralj?

NovostiOnline/J.S.

26. 03. 2020. u 16:33

Александар – српски јунак или југословенски краљ?

Foto KCNS

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj” može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu
U OKVIRU programa „Sa kulturom kod kuće“ predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj” može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje govori o, po nekima, najkontroverznijoj srpskoj ličnosti moderne istorije. Kralj je odrastao na Cetinju u senci prestolonaslednika Đorđa. Takav status je imao i kada je porodica posle majskog prevrata stigla u Beograd. No, sticaj okolnosti ga je doveo na mesto prvog čoveka Srbije.


Ipak vekovna srpska borba za ujedinjenje srpskog nacionalnog korpusa ga je vodila u pravcu stvaranja velike države u kojoj bi bili i drugi južnoslovenski narodi. Prvi svetski rat i globalna prekompozicija moći uvele su ga u jedan proces stvaranja velike države, koji se umnogome pokazao štetnim za Srbe.


Balaban govori i o osobinama kralja, njegovom srpskom duhovnom i istorijskom korenu,kao i njegovom odnosu prema srpskoj nacionalnoj ideji i svetosavko-pravoslavnom duhu.


Predavanje možete pogledati OVDE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Питагора

26.03.2020. 17:44

Није ли на то (реторичко) питање већ познат одговор?

Синај

26.03.2020. 18:20

Он је Српски јунак и Српски краљ па ко вилио ко не волио.

Ni Obrenovići ni Karađorđevići

27.03.2020. 07:47

nisu mogli bolje proći, s obzirom na kakvim zločinima su došli na vlast...