NOVA SEZONA URGENTNOG CENTRA: I ljubavne afere u ordinaciji

M. BOBINAC

nedelja, 04. 08. 2019. u 22:41

НОВА СЕЗОНА УРГЕНТНОГ ЦЕНТРА: И љубавне афере у ординацији
Kako bi što vernije dočarala svoj lik, Marija Vicković je posmatrala rad lekara

TREĆA sezona medicinske drame "Urgentni centar", rađene po američkoj seriji E.R. (1994-2009) koja je doživela čak 15 ciklusa, na jesen stiže na mali ekran. Novih 70 epizoda trenutno se snima u studiju u Beogradu, koji verno "glumi" pravu bolnicu. U ovom ambijentu dominira veliki pult za prijem pacijenata, kao i nekoliko ordinacija u kojima će vešti i posvećeni lekari spasavati živote. Snimaće se sve do kraja marta iduće godine, a uporedo sa snimanjima, na Prvoj televiziji gledaćemo nove epizode. Ekipa serije dočaraće nam kako se svakodnevno nosi sa najrazličitijim problemima koji ih čekaju čim obuku beli mantil.

- Naš cilj je da pokažemo kako bi stvari u bolnicama trebalo da funkcionišu i kako izgleda pravilan odnos lekara i pacijenata - priča Katarina Živanović, koja sa Milanom Todorovićem i Kostom Đorđevićem potpisuje režiju. - Shvatili smo da postoje mnogo zastupljenije bolesti u Srbiji od HIV-a, koji smo tretirali u prethodnoj sezoni. Zato ćemo u ovoj da se bavimo, između ostalog, narkomanijom i alkoholizmom.

I scenografija će biti promenjena, pokazaće stvarni izgled bolnica u našoj zemlji.

Uigranoj glumačkoj postavi pridružiće se nekoliko novih kolega - Sloboda Mićalović, Dragan Mićanović, Marija Vicković, Zlatko Rakonjac i Nikola Vujović. Od prvog dana član družine je Zinaida Dedakin, kojoj je uloga sestre Ljilje legla kao "kec na desetku".

- Moja junakinja je najstarija u bolnici, ali nastavlja da "rmba" punom parom. Ljilja ostaje u svom resoru, a u ovim godinama mogla bi da bude još samo načelnik - kaže nasmejana Zinaida.

PROČITAJTE JOŠ - Maraton u belim mantilima

Budući da se poneki gaf uvek provuče, u takvim situacijama prvu pomoć pruža doktorka Ivana Stefanović. Ona glumce uči veštinama i od njih pravi uspešne bolničare. Dedakinova nam kaže da je na osnovu komentara shvatila da gledaoci poštuju ovu seriju i da vole njenu ozbiljnost i istinitost.

- Reč je o dobroj priči, ali za moj ukus trebalo bi da bude više opuštenijih delova, jer su oni vezivna tkiva. Svaka čast kostima, ali mora da bude i mesa. Dobro je što produkcija dozvoljava glumcima da ga dodaju kada zafali - priča Zinaida.

Marija Vicković / Foto Vojislav Danilov


U predstojećem ciklusu upoznaćemo i prvu ženu hirurga, Simonidu Konjović, koja se posle specijalizacije u inostranstvu vraća u Beograd i zapošljava u Urgentnom centru. Nju tumači harizmatična Marija Vicković.

- I u "Urgentnom centru" ću da zavodim i ulazim u ljubavne veze. Najviše zajedničkih scena imaću sa Ivanom Jevtovićem (dr Refik Petrović), Draganom Mićanovićem i Nikolom Vujovićem, novim načelnikom klinike - otkriva nam glumica.

Kako bi što vernije dočarala svoj lik odlazila je, kaže, u bolnice i posmatrala lekare, ali je "krala" fore i od američkih kolega iz "Uvoda u anatomiju".

Ovde je prvi put dobila priliku da sarađuje sa drugaricom sa klase, Slobodom Mićalović, koja dolazi na mesto glavne sestre.

PROČITAJTE JOŠ - NEPRIJATNOST NA SNIMANjU "URGENTNOG CENTRA": Dubravka Mijatović oterala novinare

- Marta završava većinu poslova, na nju se doktori oslanjaju sa velikim poverenjem i veruju da može da preuzme na sebe bitne zadatke opisuje Sloboda svoju junakinju.

Sloboda Mićalović


- Hrabra je, posvećena poslu, prijateljima i kolegama. Buran preokret u njenom životu pokazaće gledaocima koliko je spremna da se žrtvuje zbog svoje odluke.

Naša ekipa imala je priliku da na kratko oseti delić atmosfere sa snimanja jedne od epizoda. Dok su se glumci Dubravka Mijatović, Milan Kolak, Zlatko Rakonjac, Marija Vicković i Sloboda Mićalović pripremali za novi radni dan na klinici, ispratila nas je scena u kojoj hitna pomoć na nosilima dovozi ženu, koju je suprug ranio vatrenim oružjem u predelu ramena.

STRUČNI TERMINI ZADAJU MUKE

BOLNIČKO okruženje, nošenje uniforme, obuka iz pružanja prve pomoći, davanje infuzije, reanimacija povređenog čoveka na operacionom stolu - ništa od ovoga našim glumcima ne pada toliko teško kao učenje stručnih medicinskih izraza. Sloboda Mićalović nam kaže da nije lako zapamtiti nazive lekova, kao i da je "izlomila" jezik dok nije pravilno izgovorila defibrilator.

Marija Vicković je tokom snimanja scene morala u dahu da izgovori: kako stojimo sa centralnom venom, potreban mi je novi ringer, kakav je hematokrit, donesite "lidokain" 100 miligrama.

- Uradila sam prvu operaciju, koja je prošla uspešno - pacijent je preživeo - kaže kroz osmeh glumica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)