POŠTOVANA gospodo iz "Beogradskog sindikata", iako smo utvrdili da niste povredili nijedno pravilo "Jutjuba", ipak smo odlučili da vas cenzurišemo, tako što ćemo ograničiti pristup spotu "Dogodine u Prizrenu" i izbaciti vas sa trendinga. Ova odluka nema pravo žalbe.

Pročitajte još: "Beogradski sindikat" o cenzuri: Hvala Srbima na KiM, rekli smo sve što nam je na srcu

Ovo je, ukratko, sadržaj pisma koje je video-servis "Jutjub" uputio članovima rep grupe "Beogradski sindikat", obrazlažući odluku da sporni spot, sastavljen od dokumentarnih snimaka bombardovanja 1999. i skrnavljenja pravoslavnih i verskih objekata od strane Albanaca na Kosovu i Metohiji, mogu da vide i čuju samo oni stariji od 18 godina.

- Stigla haška pravda - napisao je član BS Feđa Dimović, inače, advokat po struci. - Da nam je "Jutjub", kojim slučajem, dozvolio da se žalimo na odluku, žalba bi glasila: Ko je.e i vas i vaš trending. Istina se ne može meriti i ocenjivati. Istina je samo jedna! Dogodine u Prizrenu!

Pročitajte još: "JUTJUB" CENZURIŠE BEOGRADSKI SINDIKAT: Kome smeta "Dogodine u Prizrenu"?

Stihovi pesme "Dogodine u Prizrenu", snimljene u saradnji sa etno-grupom "Trag", govore o patnji i stradanju srpskog naroda na srpskoj zemlji, uz nadu da se zločini nad nevinim žrtvama na KiM nikada ne ponove. I nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Društvene mreže preplavljene su komentarima poput "pogodili ste srž problema", "naježila sam se, moje poštovanje", "vi ste za udžbenike i obaveznu lektiru"... Srpski dramaturg i profesor Akademije umetnosti Siniša Kovačević u utorak se oglasio na "Tviteru" i poslao ironičnu poruku svima koji osuđuju potez prestoničkih repera.

- "Beogradski sindikat" spaliti na Terazijama sa njihovom odvratnom pesmom "Dogodine u Prizrenu" - tvitovao je Kovačević. - Zajedno sa njima neka gori i Jakšićeva "Otadžbina", Rakićev "Gazimestan", Dučićeva "Ave Serbija", Bojićeva "Plava grobnica", Zmajevi "Svetli grobovi" i ostalo po slobodnom izboru. Go..a jedna rodoljubiva.

I mada je "Jutjub" cenzurisao spot na zvaničnom kanalu BS, on se bez problema može videti na društvenim mrežama, ali i na onlajn video-platformi "Rutjubu", ruskoj verziji "Jutjuba".

- Potpuno je nebitno koliko pregleda ima pesma, ona je tu da ostane i prenese jednu vrlo važnu poruku - kaže Dimović. - Što kaže moj brat Prota, ikona Hrista nalazi se iznad groznih slika rijalitija, turbofolka i svega drugog što je danas, nažalost, u trendu i čime se smišljeno truje srpska omladina. Mi smo kao onaj mali kolibri iz basne koji uzima kap po kap vode u kljun i gasi šumski požar. Kada ga ostale životinje pitaju šta radi, on odgovara: "Ja pomažem koliko mogu". U borbi za ono u šta čovek veruje, nema povlačenja, niti predaje.