BRANIMIR DŽONI ŠTULIĆ: Imam više dobrih albuma nego neki pesama

Vesna Pantelić

30. 04. 2017. u 16:15

O muzici, tužbama, detinjstvu, nagradama, pesnicima, Goranu Bregoviću, alkoholu i cigaretama: Pojedine pesme su mi kao male ikone. Ko uzima novac, taj plaća i sudije

БРАНИМИР ЏОНИ ШТУЛИЋ: Имам више добрих албума него неки песама

Foto "Arhiva Borba"

SMATRAJU ga jednim od najvećih kompozitora, pesnika i najinteligentnijim prorokom jugoslovenskog rokenrola. Branimir DŽoni Štulić (64) uvek se borio za pravdu i slobodu protiv kurvinih sinova. Mada odavno ne živi na ovim prostorima, svaka njegova reč smatra se suvim zlatom. A on iz Holandije, za "Novosti", poručuje da je u poslednjih sedam godina snimio gotovo celu svetsku muziku, dostupnu na "Jutjubu" na albumima "Gozba", "Zakuska" i "Protuletje".

- To je moja stara ideja i taj opus od oko hiljadu pesama sastoji se iz tri dela. Prvi čine naše narodne pesme, jer sam prvi na Balkanu svirao sevdah, pre Bregovića i svih ostalih, i ima ih, grubo računajući, 300. Drugi deo su obrade, njih sam malo manje napravio - 200, a treći su moje pesme.

* Žalili ste se Ustavnom sudu Srbije zbog povrede prava na pravično suđenje protiv "Plato buksa", "Haj faja" i "Komune"?

- Sud je poverovao da treba da platim kauciju "Plato buksu" kao stranac i da imam holandsko državljanstvo. Međutim, ja ga nemam, što oni uopšte nisu hteli da provere. Odavno mi je istekao jugoslovenski pasoš, ali nisam stranac. "Haj faj" je objavio pet mojih diskova, gotovo sav moj materijal, a ja ne mogu apsolutno ništa. Ne samo u Srbiji, nego i u Hrvatskoj. Sve je sa novcem povezano, a ko uzima novac, on plaća i sudije. To je uvek bilo tako i biće. Ne mogu skrštenih ruku da to gledam, a sramota me je da se oko toga potežem.

* Stvarno, apsurdno...

- Još je u Titovo vreme bilo bandi i lopovluka. Ja sam 1980. morao da se učlanim u Sokoj da bih dobio autorske honorare, a nisam video ni dinara. Posle četiri-pet meseci odem i pitam gde je problem, a oni mi kažu da ne isplaćuju novac jer prelaze na kompjutersku obradu. Prelazili su od 1984. do rata 1991, a kompjuteri tada nisu ni postojali. Ubirali su novac od mojih pesama, ali nikad nisu plaćali. Naravno, odmah sam se ispisao iz Sokoja, 1981. o čemu imam i potvrdu. A onda sam video da su me oni tek 1994. odjavili i "predali" hrvatskom ZAMP-u. To je bilo povezano sa "Olujom", sve je naštimovano i dogovoreno. Sve su to sestrinske i gazdinske organizacije koje sarađuju.

* Oni sarađuju, a vi bez para?

- Nemam ja veze ni sa Hrvatskom, ni sa Srbijom, ni sa Jugoslavijom, kako je to Sokoj predstavljao, već samo sa svojim radom. Sve račune plaćam uredno, porez, sve živo, ali mene odavno niko ne plaća. Nisam bankrotirao, nemam nikakav dug, ali ne mogu da radim kad sve košta.

* Rekli ste da je vaša karijera veliko neslaganje sa osrednjošću, koja vlada svuda?

- Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kad vidim ove "Vikipedije" koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo. Taj kadar ništa drugo nije znao nego da maže kvake gov**ma i sada pišu o meni da sam pevač. Nisam pevač, ja sam kompozitor. Jedini sam kod nas imao program od svojih pesama, dok su pola repertoara na koncertu "Bijelog dugmeta" bile tuđe pesme, kao Yesterday na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama.

* U mnogo čemu ste bili prvi?

- Jeste, u mnogo čemu. Ipak, prvo sam kompozitor, pa sve ostalo, kakav crni pevač? Kad bih bio solo pevač, to bi onda značilo da nisam ja "Azra", što je "Jugotonova" politika, nego su drugi "Azra". Onda su mi oni, valjda, radili pesme.

* Ostali ste čvrsta linija, kao što pevate u No comment iz 1984?

- Jesam čvrsta linija, zato sam i zaostao. Jedino što sam voleo u životu bili su muzika i fudbal. Ništa van toga me nije interesovalo. Fudbal ne možeš da igraš sam, a muziku možeš da radiš sam. A da bih se mogao baviti muzikom, morao sam da napravim pesme. Baš pre neki dan nađem tekst o sebi sa naslovom "Od netalentovanog čupka do zvezde regiona" i mislim se, odakle vam to "netalentovani"? U "Globusu" su me 1994. proglasili za 11. jugoslovenskog gitaristu. Kao, veze ni sa čim nemam. A još 1972. sam jako dobro i svirao i pevao, možda ne toliko savršeno, a od 1974. sam nastupao javno, sam, bez benda, na fakultetu. Hteo sam da sviram po ceo dan i niko mi nije bio ravan. Pa, j***te, ja sam 1977. najbolje svirao akustičnu gitaru od svih rokera u Jugoslaviji. Klasičnu, ako baš hoćeš. Niko nije smeo da se meri sa mnom. Nisam imao novca da kupim električnu gitaru, a rođeni sam električni gitarista. Eto, Rundek je napravio karijeru na akustičnoj gitari.

* Da li ste se makedonskim melosom zarazili u rodnom Skoplju?

- Živeo sam na brdu iznad stare turske kasarne, mislim da je danas tamo američka ambasada. Na sto metara ispod kuće bila je taraba ispod koje sam se kao mali provlačio i ulazio u krug kasarne. Imao sam četiri-pet godina. Kao što u Engleskoj imaš one životinje koje su maskota vojske, ja sam bio maskota te kasarne. Ne znam kako su me podnosili. A ispod tog brega, dva puta godišnje, u proleće i jesen, održavali su se sajmovi. To je stogodišnji običaj, kad se stočari sele, pa se u proleće i jesen nađu na nekoliko dana. A tamo, sva ta božja muzika koja mi je ušla u uvo. Nisu sve takozvane makedonske pesme najbolje, ali neke su stvarno vrh vrhova.

* Šta još pamtite iz detinjstva?

- Sećam se ko sad, sa šest godina sam čitao i latinicu i ćirilicu. Neverovatno kako je to bilo napredno vreme. Čitao sam sve stripove "Den Deri", za koje nisu baš znali u Americi i Engleskoj. "Kekec" je 1957. počeo da izlazi s tim stripovima i ja sam kao dete gutao sve futurističke stvari. Pevao sam "Dajanu" od Pola Enke, ali sa domaćim tekstom "O Dajana, volim te, skini gaće, molim te, da ti vidim belu picu, da ti turim kobasicu" (smeh). Nisam znao šta to znači, ali sam pevao sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo. Spominjem Bregu zato što on voli da ga spominju. Pogotovo kad mu sliku stave, to mu je najvažnije. Znači, obavezno stavi Breginu sliku uz ovaj tekst, a moje reči ispod. To će biti izvrsna kombinacija - on lep, a ja pametan.

* Elegantno ste se oblačili, niste bili klasični roker?

- Nikada nisam bio roker, ja sam bitnik. Rok je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvek sam bio bitnik, crno-beli film, nikad nisam bio kolor. Roker ne znači ništa. Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada sam počeo da prevodim ove je**ne klasike. A kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim džoint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svesti, koji normalan čovek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red?

* A alkohol?

- Ne, nikad nisam pio. Imao sam problema, recimo, dođem da sviram, a oni mi donesu gajbu piva. Ja ih bledo gledam, a oni kažu: "Kakav si ti to roker, a ne piješ pivo?". Pa ne pijem pivo jer mi prsti odmah nabubre, lepljivi su i ne mogu da sviram. Takođe, pivo ubija motoriku. Ali je izvrsno posle fudbala.

* Tekstovi vaših pesama i danas su aktuelni?

- Imam talenta da napišem tekst, ali uvek mi je bila bitnija melodija. Ni sad ne znam da napravim pesmu ako nemam zadatu temu. Kad imam okvir melodije, onda mislim o tekstu. Pre sam mislio da pesnik mora da se rimuje, kao Bora Čorba. Ne, Homer se uopšte ne rimuje. Verovatno ga smatraju pesnikom jer je u heksametru, ali nije ni to. Mora dobro da poznaje zvezde i astrologiju, da upotrebljava prave reči, da ima dobru priču i naglasak. To sve čini pesnika. I da obavezno bar jedan pasus bude o hrastu i kamenu (smeh).

* Zašto baš o tome?

- Zato jer o hrastu i kamenu razgovaraju mladić i devojka. Ako nema mladića i devojke, onda nema ni priče. Sve je u slikama. Ja sam kao slikar kad radim pesme. Gitarom, glasom, tekstom i melodijom crtam sliku, malam. Moji albumi su bili kao velike kompozicije, a pojedine pesme su mi kao male ikone. Uvek sam se koncentrisao na albume. Imam više dobrih albuma nego što neki imaju dobrih pesama.


"NOBEL" JE POLITIČKA NAGRADA

* KAKO komentarišete Nobelovu nagradu za književnost Boba Dilana?

- Ponosim se što u životu nikad ništa nisam dobio, čak ni zahvalnicu. Tako će ostati. "Nobel" je čisto politička nagrada. Najbolji kompozitori u pop muzici su bili "Bitlsi", iznedrili su sigurno 30 izvrsnih pop pesama. Svi ostali su napravili po nekoliko. Arsen Dedić je napravio 10, Bregović je napravio pet, a ja sam ih bogami napravio više od 30. Nikada nisam radio hitove, ali su moje pesme jake po sebi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Saša

30.04.2017. 16:51

Još i danas kao prije 35g. slušam njegove pjesme i uvijek pronađem nešto novo u njima. Genijalno.

Денијел Савић

30.04.2017. 17:27

Шта бих дао сам да га само једном уживо видим или чујем. Џони је мит, легенда.

гордана

30.04.2017. 18:17

све како је рекао и више од тога, ко разуме препознаје

Цар

30.04.2017. 18:38

Цар земаљски. Предиван чланак.Многима сте улепшали дан.А неки нашли овакав чланак да крате...Жив био, видимо се, легендо!

KizaCar

30.04.2017. 20:13

Bas se iznervirao kad mora sebe da hvali ali to vise govori o drugima koji su zaboravili na njega.Jonny lepo svakog vikenda odrzi kabare koncert i dolazice svi iz yuge da te slusaju love do krova briga te za sokoj.

Maja

30.04.2017. 20:40

Ja bi jako volela da jos jednom vidim Dzonija i kao kad smo bili klinci jos se i danas secam kad sam dobila njegovu potpisanu plocu,,,,veliko prijateljstvo dve porodice

Pitt

30.04.2017. 20:51

Kamo srece da su ovako kvalitetni ljudi zastupljeniji u medijima, pa da ova deca, osim kako da se razgolite i opiju, nauce makar nesto u zivotu. A ne da nam na decu uticu polukriminalne polupevacice i poluprostitutke.Jednoga dana ce mediji u Srbiji morati da ponesu teret odgovornosti za zaglupljivanje gradjana koje je sad vec godinama na snazi.Morace da odgovaraju za sistemsko zaglupljivanje naseg coveka kako bi od njega nacinili idiota kojim se lako manipulise.

Mladen

30.04.2017. 21:23

Gledao sam dva koncerta Azre.Tek sad vidim kakvu sam sreću imao.Čuvam i autogram.Kakva su to srecna vremena bila.

Spiridon S.

30.04.2017. 23:55

Doni sa obzirom da si Srbin po nacionalnosti i genijalan vanvremenski stvaralac sa ogromnim uticajem i dan danas zasluzio si nacionalnu penziju..Sto se tice autorskih prava i isplati ostvarene zarade odnosno dobiti,ja bih se na tvom mestu obratio sudu u Strasburu..i tamo potrazio pravdu u odnosu na sve izdavace koji su izdavali tvoja dela...Svako dobro hej Doni Doni,Budi dobar Doni boy..

Una

02.05.2017. 09:17

@Spiridon S. - Moze samo kada se iscrpe sva pravna sredstva u Srbiji sto znaci kada dobije odgovor na ustavnu zalbu sto izgleda bas traje kao i sve ostalo kod nas. U Strazburu dobija bez greske! Odavno su prekrsili clan 6. Evropske konvencije o ljudskkm pravima i manjinskim slobodama. Samo napred!

Baltazar

01.05.2017. 07:27

Tako je legendo. Sve sto si rekao savrseno je tacno i ogledalo je vremena u kome si pocinjao, stvarao, a i mi sa tobom kao verni slusaoci. Ostao si nedostizan vrh za mnoge koji su karijeru gradili kradjom Bitlsa i drugih grupa tog vremena. Oni mogu samo da sanjaju da stvore dela kao sto su "Balkan", "filigrantske plocnike" ili "usne vrele visnje".

m

01.05.2017. 14:27

Pa zašto da se ne hvali , još je Gete skromnost smatrao manom , dobar je Džoni u svom svetu

Marko

01.05.2017. 14:47

Džoni, ovim prostorima još uvek vladaju kurvini sinovi kao što ti onomad reče. Živ mi i zdrav bio, obradujem se svaki put kad pročitam nešto od tebe.

Carnojevic

03.05.2017. 00:14

Dzoni napravi koncert na Marakani !Bila bi prepuna...Zmaj ,ognjeni ,vuk.Neponovljiv.

miladin

13.07.2017. 19:45

Džoniju uz pasoš, treba dati i srpsku nacionalnu penziju, to je najmanje što ova država treba da uradi za njega!

Зорка

05.04.2018. 21:20

Поштовање и пријатељска љубав Браниславу Штулићу !!

Hira

17.10.2018. 20:55

Voljeli smo te i jos te volimo i cijenimo sve sto napises. Zao mi je sto si izabrao izolaciju u zivotu a svima nama si potreban. Osakaceni smo bez tvoje poezije, nedostaje nam fizicki kontakt s tobom. Ima nas i previse koji camimo u nekom "sredjenom zapadnom sistemu" cenzurisanom vise nego u nasem ex.sistemu.Zalutali smo pokusavajuci se naci u raznim ideologijama a ima nas jos neuprljanih, cistih i neosakacenih kojima bi ti bio reinkarnacija najljepsih dana i godina. 1