VRŠAČKA RAKETA KOJA NIKADA NIJE LANSIRANA: Napravljena za druga Tita, a evo i zašto je projekat propao (FOTO)

J. J. BALjAK

20. 12. 2020. u 16:06

ČLANOVI vršačkog aerokluba šezdesetih godina prošlog veka napravili su specijalnu raketu, kako bi zadivili druga Tita, ali ona nikada nije lansirana.

ВРШАЧКА РАКЕТА КОЈА НИКАДА НИЈЕ ЛАНСИРАНА: Направљена за друга Тита, а ево и зашто је пројекат пропао (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak/Privatna arhiva

Bilo je to u Užicu, gde su Vrščani u sklopu omladinske radne akcije kao instruktori držali nekoliko sekcija brigadirima, koji su u okolini tog grada gradili autoput.

- Kada je maršal najavio da će doći da obiđe radove, vođe akcije su nam naredile da napravimo raketu, koja bi, kada poleti, odmotala zastavu sa natpisom „Dobro nam došao, druže Tito“ – priseća se vremešni Vrščanin Sava Vesin (78), koji je sa još trojicom kolega više od mesec dana radio na tom projektu.

Foto: J.J.Baljak/Privatna arhiva

 

Problem je, međutim, nastao kada su samo nekoliko dana pre Titovog dolaska shvatili da Rusi neće stići da im isporuče specifično gorivo za lansiranje rakete, pa su, kaže, na brzinu morali da smisle nešto drugo.

-Imali smo samo tri dana da napravimo novu leteću spravu, pa smo se odlučili za ogroman balon, koji se punio toplim vazduhom sagorevanjem vate i špiritusa. Improvizovali smo i uspeli, pa je, na posletku, Titu ipak bilo priređeno planirano iznenađenje – objašnjava Vesin.

Upravo je on, kao dvadesetogodišnjak, u trenutku kada su Tito, Jovanka, Ranković i ostali saradnici stupali na asfalt, podigao u vazduh improvizovani balon i iz njega ispustio zastavu dobrodošlice, pa se potom rukovao sa maršalom. Sve to je bilo propraćemo aplauzima i usklicima oko 5.000 brigadira.

Foto: J.J.Baljak/Privatna arhiva

 

-Bila je to velika čast, ali je ostala žal što naša raketa, na kojoj smo predano radili, nije videla nebeske visine – dodaje naš sagovornik.

Poslednje što je o toj raketi čuo je da je ona odneta u Vazduhoplovni savez tadašnje Jugoslavije. Ako je još u životu, voleo bi, kaže, da ona ipak bude izložena negde u Vršcu, jer su je Vrščani i napravili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)