ČUVANJE TRADICIJE UPRKOS KORONI: Turistička organizacija simbolično obeležila vreme održavanja Roštiljijade u Leskovcu

I.Mitić

29. 08. 2020. u 15:19

Da nije epidemije virusa korona u Leskovcu bi ovih dana bila održana 31. Roštiljijada.

ЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ УПРКОС КОРОНИ: Туристичка организација симболично обележила време одржавања Роштиљијаде у Лесковцу

Foto: I. Mitić

Manifestacija koja je tokom tri decenije trajanja od skromne zabave za Leskovčane i žitelje okolnih mesta postala jedna od najposećenijih, najvećih i najpopularnijih u regionu. Zato su joj njeni organizatori posvetili delić jedne večeri da bi joj tako odali počast koju zaslužuje i sačuvali kontinuitet pravljenja velike pljeskavice po kome su dani leskovačkog roštilja najprepoznatljivij

Višestruki rekorderi u pravljenju najveće pljeskavice na svetu su u petak uveče u dvorištu Šop Đokićeve kuće spremili pljeskavicu od 30 kilograma roštilj mesa što je manje od polovine njihovog apsolutnog rekorda. Ekipa leskovačkog restorana „Koliba“ „igrala“ se ovom pljeskavicom zahvaljujući kojoj je centar grada ponovo osvojio miris čuvenog leskovačkog roštilja, dok se popularnom Širokom čaršijom širio dim sa velike skare gde se spremaju specijaliteti kojima gurmani ne mogu da odole. Velika pljeskavica je posle uspešnog okretanja, što je najosetljiviji deo celokupne procedure, i pečenja isečena na komade i podeljena prolaznicama.

TRADICIJA

Prva Roštiljijada održana je 1965. godine, ali je njena organizacija prekinuta posle dva leta. Leskovčani su je obnovili 1990. godine. Manifestaciju prate brojna stručna predavanja i atraktivna takmičenja – za najveću pljeskavicu na svetu i najveću pljeskavicu iz ruke. Nadmetanje majstora roštilja nosi ime čuvenog Miodraga Gligorijevića zvanog Bure - najpoznatijeg leskovačkog roštiljdžije, a redovno se održava i takmičenje učenika ugostiteljskih škola u spremanju specijaliteta sa roštilja.

Namera organizatora iz leskovačke Turističke organizacije(TOL) da na ovaj način obeleže nedelju kada Leskovac posete stotine hiljada ljudi nije publikovana u medijima kako bi se predupredilo okupljanje građana i ispoštovale preporuke epidemiologa. Veče nije prošlo ni bez tradicionalnog zvuka vrhunskih majstora trube.

- Na ovaj skroman način želeli smo da podsetimo javnost šta Roštiljijada znači Leskovcu i celom regionu i da iskažemo nadu da ćemo iduće godine ponovo, u zdravlju, radosti i veselju, uživati u ukusima roštilja i bogatom zabavnom programu. Roštiljijada je najznačajnija privredno-turistička manifestacija za naš grad kako zbog nekoliko stotina hiljada turista i posetilaca tako u zbog promocije Leskovca kao privlačne turističke destinacije i roštilja – jednog od najznačajnijih brendova juga Srbije – kazao je Nebojša Kocić, direktor TOL-a.

Prošle godine jubilarnu 30. Roštiljijadu je, prema procenama organizatora, posetilo više od pola miliona ljudi, a tome su doprineli i večernji koncerti najvećih domaćih i regionalnih muzičkih zvezda.                          

REKORD

Na jubilarnoj Roštiljijadi najveća pljeskavica je bila tri puta teža od one pre 30 godina. U knjigu rekordera, po četvrti put, upisali su se Ljubiša Đorđević, Predrag Lazarević i Nikola Panić. Prečnik najveće pljeskavice na svetu, teške 66 kilograma i 250 grama, je pre pečenja bio 191, a debljina 2,5 centimetara. Posle pečenja njen prečnik se smanjio za 21, a debljina povećala za jedan centimetar.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni