"VILJAMOVKA" ČISTI BOLNICE: Crvenom krstu u Kruševcu stiže zaplenjena rakija koja će biti prerađena u medicinski alkohol

S. BABOVIĆ

26. 08. 2020. u 09:56

U KRUŠEVAČKI Crveni krst, odakle su 17. jula zatražili donaciju, uskoro stiže oko 9.000 buteljki "viljamovke", koja će u aleksandrovačkoj "Vino-župi" biti prerađena u oko 3.400 litara medicinskog alkohola koncentracije 70 procenata.

ВИЉАМОВКА ЧИСТИ БОЛНИЦЕ: Црвеном крсту у Крушевцу стиже заплењена ракија која ће бити прерађена у медицински алкохол

" Viljamovka" će biti "pretočena" u medicinski alkohol / Foto S. Babović

Sirovina za proizvodnju ovog jakog dezinfekcionog sredstva, pronađena je, kako saznaju "Novosti", u rakiji oduzetoj još 2005. godine, u postupku inspekcijskog nadzora iz sada već ugašene firme VIV d.o.o. iz Parčina kod Aleksandrovca.

U rešenju Vlade Srbije o ustupanju robe bez naknade, u Kruševac bi trebalo da stigne 9.196 flaša od 0,7 litara "viljamovke" koja sadrži 40 odsto alkohola. Posle "primoprodaje" konstatovaće se i prave količine robe, koja je poslednji put popisana 31. decembra 2018.godine, a postoji mogućnost da su neke flaše oštećene i da je došlo do neželjenih isparenja.

Po rečima stručnjaka, od svake rakije koja je proizvedena na neadekvatan način ili koja nije proizvedena u skladu sa zakonom, moguće je dobiti medicinski alkohol. Ključan je procenat.

- Od jednog litra rakije može da se dobije oko 600 mililitara etanola jačine 70 procenata - objašnjava tehnolog Goran Đurđević, šef proizvodnje jakih pića u "Rubinu". - Taj procenat je važan, jer pri toj koncetraciji alkohola ima najjače mikrobiocidno dejstvo. A, sam alkohol može da se proizvede na dva načina: rektifikovanom ili običnom destilacijom. Oba modela iziskuju vreme, dobru opremu, sredstva i trošak od 30 do 50 centi po litru.

Prema nekim procenama, od zaplenjene količine "viljamovke", koja se ustupa bez naknade kruševačkom Crvenom krstu, može se dobiti oko 3.400 litara potrebnog dezinfekcionog sredstva. U Crvenom krstu kažu da će veći deo dobijenog medicinskog alkohola ustupiti Opštoj bolnici u Kruševcu, a manje količine ostaće u ovoj organizaciji koja od početka epidemije nije prestajala sa aktivnostima.

- Sa kompanijom "Vino Župa" iz Aleksandrovca imamo dogovor da se rakija preradi bez naknade, a našem gradu ova donacija mnogo znači imajući u vidu da nas na jesen verovatno čeka novi talas virusa korona, te da će se svakako i potreba za ovom dezinfekcionim sredstvom povećati - kaže Ema Todorović, sekretar Crvenog krsta u Kruševcu. - U našoj bolnici leče se pacijenti iz Rasinskog okruga, a trenutno se gradi i kovid-bolnica, gde će biti zbrinuti pacijenti iz celog regiona.

Aktivisti Crvenog krsta / Foto S. Babović

U "Vino Župi", poznatoj fabici vina i sokova iz Aleksandrovca, gde čekaju zvaničan zahtev za preradu ove "viljamovke", već imaju iskustva sa proizvodnjom medicinskog alkohola, I to od vina. Dezinfekciono sredstvo dobijali su u postupku "duple destilacije", a na desetine hiljada flaša dragocene tečnosti isporučivali su tokom epidemije kliničkim centrima i bolnicama u Srbiji.

VEĆ IMAJU ODLIČNA ISKUSTVA

DOKTORKA Vesna Stević Gajić, direktorka Bolnice Kruševac, kaže, za "Novosti", da već imaju odlična iskustva u korišćenju ranije doniranog medicinskog alkohola iz Župe. Ovo sredstvo, značiće i samom Crvenom krstu, odakle je i inicirana donacija isporuke paketa hrane, higijenskih i dezinfekcionih sredstava ugroženim porodicama, staračkim domaćinstvima, hraniteljima, penzionerima sa najnižim primanjima...

- Od početka epidemije pružamo pomoć ugroženom stanovništvu. Narodna kuhinja koja ima 650 korisnika nije prestajala da radi, a obroke smo odnosili i na adrese starijih od 65 godina i invalidima - kaže Ema Todorović (na slici), sekretar Crvenog krsta koji godišnje distribuira više od 20.000 obroka i 100.000 vekni hleba.

PROIZVODE I NATRIJUM-HIPOHLORIT

KRUŠEVAC je otpočeo proizvodnju i drugih dezinfekcionih sredstava još od početka epidemije. U Fabrici za preradu vode u Majdevu se pod okriljem JKP "Vodovod" od jula ponovo proizvodi natrijum-hipohlorit. Nabavljen je i uređaj koji ima kapaciteta da proizvede 2.400 litara rastvora za 24 časa. Dnevno se prerađuje i po 100 kilograma soli, a rastvor je besplatno bio na raspolaganju Kruševljanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna