SAM SA KOMŠIJAMA NA TRAKTORU: Bivši košarkaš Partizana Predrag Šuput govori o drami koja je zadesila njegovu porodicu pre 25 godina

Z. ĆOROVIĆ

05. 08. 2020. u 07:38

RAZNOSILA je i čistila kao lišće srpski živalj iz Hrvatske zlokobna "Oluja" u avgustu 1995. i nanela patnje i stradanja preko 250.000 prognanih ljudi.

САМ СА КОМШИЈАМА НА ТРАКТОРУ: Бивши кошаркаш Партизана Предраг Шупут говори о драми која је задесила његову породицу пре 25 година

Novosti

Naš bivši košarkaš, Ličanin Predrag Šuput (43), kao svedok te golgote poručuje da vreme ne briše, ali postepeno zaceljuje bolne rane. Dok je igrao, gađao je u koševe i sa željom da se na ovim prostorima vrati normalan život. Majka i brat mu žive u Hrvatskoj, a sudbina ga je pred kraj karijere odvela i u zagrebačku Cedevitu...

- Prošlo je 25 godina od "Oluje", ali se ona ne zaboravlja. Budi samo ružne uspomene. U početku napada, mislilo se kod nas u Šoganovcima kod Korenice da se samo povlačimo. Niko ništa nije poneo, nešto malo stvari. Većina se smestila po prikolicama, nekoliko ljudi sa traktorima su nas povezli, posle smo im bili mnogo zahvalni. Mene je majka poslala sa komšijama, htela je da sačeka oca koji je bio na položaju. Međutim, otac nije ni silazio kući jer su mu rekli da nikog nema u selu. Tek posle pet dana, nas dvojica smo se sreli u Prijedoru i shvatili da je majka ostala sa starijim meštanima. Srećom, Hrvati kada su ušli nisu im ništa uradili. Nisu naišli oni najgori, pa su preživeli. U drugim mestima bilo je ubijanja. Hvala bogu, mi smo na kraju svi izvukli žive glave - prepričava Šuput koji je sa 18 godina doživeo dramu i progon.

Sa ocem Milanom je iz Prijedora u izbegličkoj koloni nastavio ka Srbiji. U Bačkom Brestovcu dočekao ih je i primio stric. Tu je Predrag kasnije počeo da se ozbiljno bavi košarkom, gradi vrhunsku karijeru.

OSNOVAO KOŠARKAŠKI KLUB DUNAV

PO završetku karijere, Predrag Šuput je u Apatinu osnovao košarkaški klub Dunav za koji nastupa kao igrač-trener. Apatin u svom pogonu ima stotinak dečaka i tridesetak devojčica. Klub ima osam selekcija. Takođe, krajem avgusta 2017. godine u okviru akcije "Sto terena za jednu igru" kompanije Mozzart, u Apatinu je obnovljen teren koji nosi njegovo ime.

- Otac se vratio kući 1998, a preminuo je dve godine kasnije. Brat Jovica je i pre rata živeo u Zagrebu, a majka Ruža sada ima 79 godina i nikad nije odlazila iz Korenice. Vezan sam i ja jako za svoj rodni kraj. Jednu godinu sam igrao u Cedeviti da bih bio bliže majci. Imam trojicu sinova, Milana, Uroša i Filipa, i oni vole da idu kod bake, pa posle na more. Priroda je prelepa, Plitvička jezera su poznata po tome. Međutim, sad su tamo i drugi ljudi, osećaš se kao da si stranac.

Posle dve uspešne sezone u Partizanu, jedne u Hemofarmu i pet u nemačkom Bambergu, Šuput je 2012. prihvatio poziv Cedevite.

Predrag Šuput

 

- Eto i to je život, da mi je neko devedesetih pomenuo da ću igrati u hrvatskom klubu, rekao bih mu da se šali. Sve je ispalo dobro, u Cedeviti su bili korektni prema meni. Gde god da sam išao i igrao, niko me nije prozivao. Normalno se živelo, u sportu je priča otvorena, brže se stiču poznanstva. Sa nekim hrvatskim igračima iz tog perioda i dalje sam prijatelj, o politici najviše pričamo kroz zezanje.

Od nekoga ko je prošao i preživeo "Oluju", posle svega se ne mogu čuti ratoborni ili osvetnički stavovi:

- Ne može se samo mrzeti, trebalo bi i praštati.

 

SPORTISTI IZBEGLICE

Miloš Degenek

 

Miloš Degenek (fudbaler)

Defanzivac Crvene zvezde je kao beba izbegao sa porodicom na traktoru iz Orlića. Sa starijim bratom Đorđem planira da napiše i objavi knjigu o preživljenim patnjama iz tog perioda iz priča roditelja, baba i deda.

Milan Borjan

Milan Borjan (fudbaler)

Sedam godina imao je golman Crvene zvezde kada je morao sa svojima da napusti Knin. Živeo je prekoputa stadiona Dinare, u tom klubu branio je i njegov otac, Milanov najveći uzor pri izboru profesije.

Aleks Marić

Aleks Marić (košarkaš)

Početkom avgusta 1995. godine u akciji "Oluja" ubijen je deda Aleksa Marića, nekadašnjeg košarkaša Partizana. Zločin se desio u njihovoj kući u Sonkoviću kod Šibenika, tada je u ovom gradu i okolini stradalo još 30 osoba.

Marta Drpa

Marta Drpa (odbojkašica)

Kao Borjan, i ona je živela u Kninu, imala je šest godina kada je počeo napad. Često je o tome pričala u svojim izjavama uz poruku "da naš narod ne sme da zaboravi 'Oluju' da nam se ne bi dogodila opet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju