BANICE IZ VURNJE ILI ISPOD SAČA. Tradicionalna narodna gastro svetkovina na Belopalanačkom vrelu okupila 150 domaćica

V. Ćirić

16. 08. 2021. u 09:24

NA BELOPALANAČKOM Vrelu organizovana je tradicionalna narodna gastro svetkovina "Dani banice", na kojoj se zbog poznatih preventivnih mera okupilo oko 150 domaćica iz ovog dela Srbije, koje su predstavile svoje pite, umešene na starinski način i od sirovina koje su se koristile decenijama unazad, odnosno bez ikakvih savremenih novotarija poput šlagova, kremova i sličnih dodataka.

БАНИЦЕ ИЗ ВУРЊЕ ИЛИ ИСПОД САЧА. Традиционална народна гастро светковина на Белопаланачком врелу окупила 150 домаћица

Foto V. Ćirić

Prethodnih godina na Vrelu je okupljalo i do 400 domaćica, iz gotovo cele Srbije, ali i iz Makedonije i Bugarske.

Ovo su 15. po redu "Dani banice" na kojima su učestvovale domaćice koje znaju da naprave razne slane i slatke pite i da ih ispeku na šporetima na drva, u vurnji, ili ispod sača u bukovom ili hrastovom žaru.

Među pitama je bilo sukanih i razvlačenih i sve su mešene od domaćeg brašna sa svinjskom mašću, a kao "dodaci" mogli su da se koriste kravlji, kozji i ovčji sir, sirevi mešanci, blitva, zeleno zelje, mleveno meso, tikve i tikvice, orasi, jaja, praziluk, razne kombinacije ovih namirnica, ali i pita od šljiva, pečuraka, raznih šumskih plodova poput malina, kupina, jagoda. Drugim rečima bilo je pita umešenih na stotinu načina koje se decenijama unazad u domaćinstvima spremaju raznim povodima: za slave, preslave, verske praznike za dobre i loše prilike.

Vredne domaćice sa jugoistoka Srbije sve odreda kažu da su ovo umeće naučile od svojih majki ili baka i da nije nimalo jedostavno umesiti dobru banicu. Naročito je teško razvući sirovo testo, jer pita od kupljenih kora ni u kom slučaju ne može da bude kao ona koja se razvlači ili se "suče" oklagijom. Nije nimalo jednostavno pogoditi pravu meru masti i materijala koji se dodaje.

SKROMNO ZBOG KORONE

Za razliku od prethodnih godina, kada su "Dane banice" pohodili i mnogobrojni gosti iz Bugarske, ovog puta ih nije bilo, a razlog je opet epidemija, tako da je na Vrelu bilo mnogo manje sveta i gurmana. Pretprošle godine je, na primer, samo iz Sofije posredstvom turističkih agencija došlo pedesetak autobusa gostiju koji su željni "naturalne" odnosno prirodne hrane koja se uz to još i proizvodi na prirodan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVA SRETNIKA OSVOJILA ŠESTICU: Ovo su dobitne kombinacije