I DRUŽENJE SA KONJIMA LEČI DECU: Ruma dobila moderni kompleks na 1,1 hektar za konjički sport "Horis" koji će obogatiti turističku ponudu

Smiljka Kostić

18. 07. 2021. u 14:00

RUMA je bogatija za tek otvoreni kompleks - "Horis", koji ne samo da će upotpuniti turističku ponudu i afirmisati konjički sport, već omogućava i novu socijalnu uslugu - hipoterapiju, namenjenu deci i mladima koji pohađaju rumski Dnevni centar - boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

И ДРУЖЕЊЕ СА КОЊИМА ЛЕЧИ ДЕЦУ: Рума добила модерни комплекс на 1,1 хектар за коњички спорт Хорис који ће обогатити туристичку понуду

Foto S. Kostić

Ovaj projekat finansiran je u okviru Programa prekogranične saradnje "Interreg IPA Hrvatska - Srbija 2014-2020", a realizovali su ga i sufinansirali partneri na projektu, pored Opštine Ruma, Opština Nijemci, Konjogojsko udruženje "Vranac", Srednja poljoprivredno-prehrambena škola "Stevan Petrović - Brile" i Udruženje Konjički klub "Srem" iz Sremske Mitrovice, sa 396.000 evra.

Na površini od 1,1 hektar na obodu Rume, izgrađen je zatvoreni i otvoreni manjež, štala, a kupljeni su i konji prilagođeni radu sa decom.

- Hipoterapija biće dostupna svoj deci koja borave u našem Dnevnom centru, ali svakako je cilj da i druga deca i ljubitelji konja budu ovde i iskoriste svoje slobodno vreme, da mogu da pohađaju školu jahanja i sve ono što će ovaj konjički centar ponuditi - kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, ističući da ovakav centar još niko nema u Sremu.

Branislav Pavić, v. d. direktora Ustanove za pružanje socijalne zaštite "Solidarnost", kojoj je ovaj Centar poveren, veruje da će ovo biti jedno od omiljenih mesta u gradu, pogotovo za one najmlađe stanovnike rumske opštine.

Foto S. Kostić

Defektološkinja Izvorinka Jelić Kočolski, jedna od osoba zaduženih za terapeutsko jahanje, ističe da je hipoterapija izuzetno delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.

- Hipoterapija je jedna vrlo efikasna metoda u lečenju kako osoba sa različitim spektrom razvojnih poremećaja, tako je dobra i kod osoba u opštoj populaciji, mogu da se unaprede brojne funkcije koje predstavljaju problem kod dece. Ovo će veoma značiti našoj deci - naglašava Jelić Kočolski.

TIM OD 14 LjUDI

Za rukovođenje i bavljenje "Horisom" obučen je i licenciran tim od 14 ljudi, od doktora, fizioterapeuta, psihologa, veterinara do instruktora jahanja, a ustanova "Solidarnost" sa Poljoprivrednom školom, ima zadatak da unapređuje ovaj projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)