SRBIJA INVESTIRA U SLOVENAČKU PRIVREDU: Sve više srpskih kompanija posluje u “deželi”, trenutno ih je 2.000

J. Su. - S. B.

01. 10. 2020. u 11:09 >> 11:09

OD nekadašnje, kako su govorili, "sirovinske baze Slovenije", Srbija danas postaje sve značajniji investitor u bivšoj republici zajedničke države, sada jednoj od najrazvijenijih manjih zemalja Ervopske unije.

СРБИЈА ИНВЕСТИРА У СЛОВЕНАЧКУ ПРИВРЕДУ: Све више српских компанија послује у “дежели”, тренутно их је 2.000

Foto: Privatna arhiva

Srpska kompanija "Nektar" vlasnik je čuvenog slovenačkog brenda "Fruktal", a Comtrade najveće IT kompanije u Sloveniji sa više od 600 inženjera koji rade uglavnom internacionalne projekte. "MK grupa" u svom portfoliju već ima Gorenjsku banku, Heta Asset Resolution, hotel "Kempinski" i aerodrom u Portorožu. "Delta" je napravila i upravlja najvećim hotelom u Sloveniji "Interkontinental Ljubljana". Sport vision je otvorio prvih 11 radnji pod tim brendom, dok "Put inženjering" uspešno razvija poslovanje na području betonskih konstrukcija. To su samo neke od najvećih srpskih investicija ostvarene u Sloveniji u poslednjih nekoliko godina.

- Još dve hiljade firmi iz Srbije posluje na ovom tržištu. Zapravo, ako izuzmemo države članice EU, Srbija je sada prvi spoljnotrgovinski partner Slovenije - kaže Nikola Papak, predstavnik Privredne komore Srbije u Sloveniji. - Svi veći srpski brendovi, posebno u prehrambenoj i tekstilnoj industriji prisutni su na rafovima u slovenačkim trgovinama. Od "Zlatiborca", preko "plazme", "smokija", "jafe", "jelen piva", do "Mone" i "Balaševića". Takođe, "Merkator" je otvorio svoja vrata i za manje srpske proizvođače koji učestvuju u brendu "Ukusi moga kraja".

Kao važan faktor ekonomskih odnosa dveju država, Nikola Papak ističe i obim slovenačkih investicija u srpsku privredu.

- Slovenački privrednici su, do sada, uložili u srpsku privredu više od milijardu evra. U našoj zemlji je registrovano oko 1.600 firmi sa većinskim slovenačkim kapitalom - kaže Papak. - Sama Srbija je u poslednjih nekoliko godina značajno unapredila imidž investicione destinacije, pa tako sada imamo i to da je NLB banka pobedila na tenderu za kupovinu Komercijalne banke i u procesu je preuzimanja, dok je srpska AIK banka u Sloveniji već preuzela Gorenjsku banku. Posebno je važno to što je Slovenija zainteresovana za uspostavljanje zapadnobalkanskog putnog i železničkog koridora na relaciji Minhen-Salcburg-Beljak-Ljubljana-Zagreb-Beograd-Niš-Sofija-Istanbul, sa mogućnošću kasnijeg uključivanja kraka od Niša preko Skoplja do Grčke.

Papak navodi da se u Sloveniji pažljivo prati svako ulaganje evropskih kompanija u Srbiju, i to posebno nemačkih i austrijskih.

- Imajući u vidu da Slovenci žele da smanje ekonomsku zavisnost od EU tržišta, a sa druge strane, da naše firme žele da uđu na evropsko tržište od 500 miliona potrošača, međusobna saradnja i privredna simbioza postale su imperativ - ističe Papak. - Najveći broj kompanija iz centralne Evrope, zbog potencijalnih novih talasa pandemije pokušava da zaštiti svoje lance snabdevanja sirovinama i komponentama i okreće se dobavljačima iz susedstva. Tu je šansa koja može da se ostvari kroz partnerstvo Slovenije i Srbije u dobijanju novih poslova na tržištima iz industrijskog bazena EU. Za slovenačke firme, Srbija je put i do tržišta Rusije i Turske sa kojima imamo povoljne trgovinske ugovore i to je naša prilika kao investicione destinacije, da kroz partnerstva stvorimo dodatnu vrednost i povećamo naš izvoz. Taj mehanizam sada već koriste brojne slovenačke firme koje su prethodno investirale u Srbiju, kao što su "JUB boje", "Impol Seval", "Don don", "Gorenje". Tradicionalno dobri ekonomski odnosi sa zemljom koja pripada evrozoni sa konstantnim rastom kupovne moći i ekonomije, stabilnim okruženjem i predvidivim uslovima poslovanja, dolaze kao pravo rešenje za sve srpske kompanije koje imaju strategiju širenja u regionu i proboja na tržište celokupne EU.

RAZMENA

SRPSKI izvoz u Sloveniju kontinuirano raste, uz zabeležen suficit na strani Srbije. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra. Nažalost, širenje virusa kovid 19 usporilo je svetsku ekonomiju, izazvavši globalnu kontrakciju, što je nepovoljno uticalo na obim spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Slovenije u prvoj polovini tekuće godine, u odnosu na isti period 2019.

- Cilj nam da i srpske i slovenačke kompanije, ali i sve ostale koje su prisutne u regionu, zajedno sa kolegama iz Gospodarske zbornice Slovenije i drugim institucionalnim partnerima, što bolje informišemo o novim poslovnim prilikama, potencijalima saradnje, investicionim programima i prednostima Srbije kao investicione destinacije, trgovini, ali i da produbimo zajedničku saradnju na trećim tržištima gde možemo napraviti sinergiju - kaže Nikola Papak. - Kao lokalno prisutni dajemo veliku podršku kompanijama u umrežavanju sa potencijalnim poslovnim partnerima ili dobavljačima, i tako doprinosimo jačanju spoljnotrgovinske pozicije naših kompanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)